Turkiets ambassadör uttalar sig positivt om Natoprocessen

2023 02 21

Den turkiska ambassadören tror på en stark relation mellan länderna framöver.

Efter att Turkiet riktat stark kritik mot Sverige gällande bland annat den koranbränning som tog plats utanför ambassaden i Stockholm tycks situationen nu se något ljusare ut.

Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu menar att fler möten kommer hållas mellan länderna angående ett medlemskap.

Nu uttalar sig dessutom landets ambassadör Yönet Can Tezel på ett lovande sätt.

– Den har alltid varit bra i grunden. Det är en temporär grej nu, om Natoprocessen, som förr eller senare förhoppningsvis och helt säkert kommer att lösa sig. Det handlar om att leverera. Vi har aldrig tvivlat på Sverige, säger han till DN angående ländernas relation.

Uttrycker tacksamhet

Ambassadören uttrycker även tacksamhet över den hjälp som Sverige skickade till Turkiet efter den katastrofala jordbävning som skedde tidigare i februari.

– Hur smärtsamma och tragiska de än är har sådana här tragedier en ödmjukande effekt på oss. Vi får aldrig tillbaka dem vi har förlorat, men vi försöker läka såren hos dem som finns kvar, säger Yönet Can Tezel.

Jordbävningen som tog plats i Turkiet och Syrien har tagit över 50 000 liv hittills.

Fler möten

Under måndagen meddelade Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu att fler möten kommer att hållas med Sverige och Finland om Natomedlemskap.

Även den svenska regeringen är redo för nya samtal, men det står inte klart när nästa möte ska ske ännu.

– Vi är naturligtvis helt redo att fortsätta de här diskussionerna. Det är ett välkommet och bra besked från Turkiet, säger utrikesminister Tobias Billström (M) enligt SVT.

Hoppas på båda

Turkiet har ställt sig mer positiva till ett finskt medlemskap i Nato än ett svenskt.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto menar att länderna har regelbunden kontakt och att han har förhoppningar om att både Finland och Sverige kommer accepteras.

– Det är mycket viktigt att Sverige och Finland har tätt samarbete och hela tiden koordinerar. Resultatet borde bli att båda länderna blir medlemmar innan toppmötet i Vilnius, säger han.

Foto: M. König resp M. Dagli

Text: Redaktionen