TURKIET: Tungt ekonomiskt besked efter jordbävningen
2023 02 12
Den katastrofala jordbävningen beräknas kosta enorma summor pengar.
Naturfenomenet har orsakat enorm förödelse i Syrien och Turkiet och över 33 000 människor har omkommit.
Enorma räddningsinsatser har tagit plats i de berörda områdena och många länder har bidragit med hjälp i form av räddningsarbetare och ekonomiskt stöd.
Enligt en beräkning från den turkiska företagsgruppen Turkonfed kommer katastrofen kosta uppemot 84 miljarder dollar, eller 880 miljarder kronor.
Det motsvarar ungefär 10 procent av Turkiets BNP, uppger Bloomberg.
Stort stöd
Sverige är ett av många länder som erbjudit stöd till Turkiet och Syrien, regeringen har beslutat att skicka över 30 miljoner kronor.
Ett annat land som var tidigt med att skicka hjälp är Grekland, som trots en skakig relation med Turkiet bistod med olika former av stöd.
– Grekland var ett av de första länderna som ringde Turkiet direkt efter att jordbävningen slog till och erbjöd sig att hjälpa. De skickade omedelbart sina sök- och räddningsteam, och förmedlade humanitärt bistånd till Turkiet med ett stort antal flygplan, säger Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu enligt CNN.
Återuppbyggnad och förlorade intäkter
Av de 84 miljarder dollar som katastrofen uppges kosta väntas cirka 70 miljarder behövas för återuppbyggnaden av bostäder.
10 miljarder dollar behövs för att täcka upp för förlorade skatteintäkter och arbetskraft.
Utöver det handlar en del kostnader om bland annat uppbyggnad av raserad infrastruktur.
Väntas fortsätta öka
Under söndagen steg dödstalen över 33 000, varav 29 605 dött i Turkiet och 3 576 i Syrien.
Enligt organisationer i området väntas den siffran öka och kan redan nu egentligen vara mycket högre än vad som meddelats officiellt.
149 timmar
Räddningsarbetare arbetar dagligen för att rädda människor som är fast under rasmassorna.
På söndagen räddades en man av rumänska hjälparbetare i Hatay 149 timmar efter att jordbävningen skedde.
Det stora räddningsarbetet fortsätter och Jamie Lesueur, internationell ledare för Röda Korset, menar att de gått in i en “humanitär fas”.
– Vi har nu gått in i en humanitär fas. Det kommer pågå i några månader och vi kommer försöka möta människors grundläggande behov, säger han.
Foto: I. Alassiry
Text: Redaktionen