TURKIET: Erdogan uppges ha slagit till mot oppositionen

2023 04 25

Under tisdagsmorgonen greps ett hundratals personer i Turkiet.

De gripna anklagas för att ha en koppling till terrorklassade PKK.

Flera kurder greps under tisdagsmorgonen i 21 olika turkiska regioner.

Enligt mediekällor ska turkisk polis ha gripit 110 personer, men den kurdiska advokatorganisationen Diyarbakir Bar Association menar att det kan ha handlat om upp till 150 personer.

Bland annat greps flera i kurdiska majoritetstaden Diyarbakir och av de som gripits ska flera varit politiker, journalister, advokater och konstnärer.

Tayyip Temel är oppositionspolitiker för prokurdiska Folkets Demokratiska Parti (HDP).

Enligt honom ska ett tiotal politiker ha gripits.

På Twitter anklagar Tayyip Temel Turkiets president Recep Teyyip Erdogan för att ha beordrat aktionen med syfte att stärka sina aktier inför det närliggande turkiska valet.

– På tröskeln till valet höll han sig återigen fast vid interneringsoperationer av rädsla för att förlora makten. På morgonen greps dussintals av våra vänner, journalister, konstnärer och advokater i Amed. Du kommer inte att kunna undvika att förlora, framhåller han.

På grund av valet

Utöver Tayyip Temel har flera andra oppositionspolitiker påpekat att gripandena kom bara några veckor innan presidentvalet i Turkiet, som hålls 14 maj.

Flera menar att president Erdogan går till hårdare attack mot kurder och PKK för att vinna valet. Bara senaste veckan har Turkiet utfört räder mot kurdiska grupper i Syrien och Irak.

Senaste året har Erdogan exempelvis krävt att Sverige ska lämna ut flera kurder och efter explosionen i Istanbul för ungefär ett halvår sen, anklagade Erdogan kurder för att ligga bakom attentatet.

Förbjudna partier

Turkiet har sedan Osmanska rikets fall varit en sekulär stat som tagit inspiration från europeiska länder.

Men sedan Erdogans parti Rättvise- och Utvecklingspartiet (AKP) tog över i början av 2000-talet har landet utvecklats i mer auktoritär och islamistisk riktning.

Erdogan har bland annat förbjudit partier som anses hota landets sekulära ställning eller som har ett marxistiskt program, som exempelvis PKK, rapporterar UI.

Under året har det också rapporterats om att Erdogan försökt kriminalisera landets tredje största parti HDP.

Foto: President of Russia office

Text: Redaktionen