Tungt besked för hushåll med fjärrvärme – “Drabbar hela Sverige”
2024 09 04
Ytterligare höjningar är att vänta för hushåll med fjärrvärme.
Fjärrvärmekunder i Karlstad står inför ännu en avgiftshöjning.
Det är ett ytterligare bakslag efter år av olika former av höga kostnader för svenska hushåll.
Det är inte bara fjärrvärmekunder i Karlstad som drabbas av höjningarna, utan i hela landet.
Det rapporterar P4 Värmland.
“Drabbar hela Sverige”
Erik Kornfeld på Karlstad Energi, menar att höga priser på råvaror leder till beskedet.
– Det här drabbar ju inte bara kunderna i Karlstad utan i hela Fjärrvärmesverige. Det är inte roligt att behöva höja priserna så mycket, säger han.
Priserna skenar
Bakgrunden till höjda avgifter för fjärrvärme har att göra med omvärldsfaktorer.
Fjärrvärme utvinns bland annat från restprodukter i skogsindustrin som grenar, och priserna på sådana råvaror skenar nu på biobränslemarknaden.
– Sedan ett par år tillbaka har priset på trädbränsle rusat med kanske 70 procent, och det påverkar våra kostnader och då behöver vi höja priserna, fortsätter Kornfeld.
Så fungerar det
Vad gäller fjärrvärme används resurser från exempelvis skogsindustrin som en viktig del i processen.
– Vatten hettas upp genom förbränning. Vi använder till största delen förnybara och fossilfria bränslen, till exempel restprodukter från skogsindustrin och obrukbart byggavfall, förklarar Vattenfall.
– Vi tar även vara på överskottsvärme från lokala industrier. Det heta vattnet skickas sedan ut i välisolerade rör under marken till hushåll, företag och andra verksamheter.
Leds sedan tillbaka
Vattenfall fortsätter.
– I varje byggnad som ska värmas upp finns en värmecentral. Där i finns en värmeväxlare som överför värmen, men inte vattnet, till bostadens egna värmesystem.
– Fjärrvärmens vatten blandas därför aldrig med vattnet i byggnadens system, utan enbart värmen förs över – och vips har du värme i elementen och vattenkranar.
– Det avkylda fjärrvärmevattnet leds sedan tillbaka till värmeverket för att värmas upp igen och fortsätta sin resa tillbaka ut i fjärrvärmesystemet.
Foto: I. Rifath
Text: Redaktionen