Tung varning inför julen – “var beredd att ändra på julplanerna”

2022 12 08

En svensk professor menar att belastningen på vården kan bli för hög.

Spridningen av såväl RS-viruset som covid-19 ökar och kan skapa stora problem under vintern.

Nu menar smittskyddsprofessorn Jan Albert att svenskarna kan behöva anpassa sig vid sjukdom för att förhindra smittspridning, rapporterar SvD.

Var beredd att ändra på julplanerna. Jag vill uppmana alla att visa hänsyn och vare sig jobba eller gå på julmiddag om man är uppenbart sjuk, säger han.

Ökad smittspridning

Professorn förklarar att det inte bara är spridningen av covid-19 som ökar, och att människor måste visa hänsyn under vintern.

Vi går in i en fas med ökad smittspridning av flera olika luftvägsvirus. Det måste man ha med i planeringen, säger han.

Under tisdagen vårdades 425 personer med covid-19 i region Stockholm, den högsta siffran sedan februari.

Sker vid nära kontakt

Covid-19 lamslog världen efter att ha spridits snabbt efter utbrottet i Kina mot slutet av 2019.

Efter det första stora utbrottet kom Folkhälsomyndigheten med rekommendationer om att använda munskydd och stanna hemma vid sjukdom.

– Spridning av covid-19 sker i första hand vid nära kontakter mellan personer genom små och stora droppar från luftvägarna. När en infekterad person nyser, hostar, talar eller andas ut sprids små droppar till omgivningen, uppger Folkhälsomyndigheten.

Uppmanades att hålla avstånd

Till följd av den stora smittspridningen de senaste åren har Folkhälsomyndigheten tidigare rekommenderat att hålla avstånd till andra.

– Genom att vara noga med att hålla avstånd till andra människor samt stanna hemma när vid symtom på covid-19 kan alla bidra till att minska risken för smittspridning. Hosta och nys i armvecket och undvik att röra vid ansiktet (ögon, näsa, mun) samt tvätta händerna eller använd handdesinfektion.

Inga restriktioner

Trots oron för en ökad smittspridning av covid-19 i vinter finns i nuläget inga formella restriktioner från svenska myndigheter.

Äldre människor och de som tillhör en riskgrupp har rekommenderats att vaccinera sig och den allmänna rekommendationen är att stanna hemma vid sjukdom.

Foto: S&B Vonlanthen

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen