Tung varning inför julen – “var beredd att ändra på julplanerna”

2022 12 08

En svensk professor menar att belastningen på vården kan bli för hög.

Spridningen av såväl RS-viruset som covid-19 ökar och kan skapa stora problem under vintern.

Nu menar smittskyddsprofessorn Jan Albert att svenskarna kan behöva anpassa sig vid sjukdom för att förhindra smittspridning, rapporterar SvD.

Var beredd att ändra på julplanerna. Jag vill uppmana alla att visa hänsyn och vare sig jobba eller gå på julmiddag om man är uppenbart sjuk, säger han.

Ökad smittspridning

Professorn förklarar att det inte bara är spridningen av covid-19 som ökar, och att människor måste visa hänsyn under vintern.

Vi går in i en fas med ökad smittspridning av flera olika luftvägsvirus. Det måste man ha med i planeringen, säger han.

Under tisdagen vårdades 425 personer med covid-19 i region Stockholm, den högsta siffran sedan februari.

Sker vid nära kontakt

Covid-19 lamslog världen efter att ha spridits snabbt efter utbrottet i Kina mot slutet av 2019.

Efter det första stora utbrottet kom Folkhälsomyndigheten med rekommendationer om att använda munskydd och stanna hemma vid sjukdom.

– Spridning av covid-19 sker i första hand vid nära kontakter mellan personer genom små och stora droppar från luftvägarna. När en infekterad person nyser, hostar, talar eller andas ut sprids små droppar till omgivningen, uppger Folkhälsomyndigheten.

Uppmanades att hålla avstånd

Till följd av den stora smittspridningen de senaste åren har Folkhälsomyndigheten tidigare rekommenderat att hålla avstånd till andra.

– Genom att vara noga med att hålla avstånd till andra människor samt stanna hemma när vid symtom på covid-19 kan alla bidra till att minska risken för smittspridning. Hosta och nys i armvecket och undvik att röra vid ansiktet (ögon, näsa, mun) samt tvätta händerna eller använd handdesinfektion.

Inga restriktioner

Trots oron för en ökad smittspridning av covid-19 i vinter finns i nuläget inga formella restriktioner från svenska myndigheter.

Äldre människor och de som tillhör en riskgrupp har rekommenderats att vaccinera sig och den allmänna rekommendationen är att stanna hemma vid sjukdom.

Foto: S&B Vonlanthen

Text: Redaktionen