TSUNAMI: Enorm katastrof på Tonga

2022 01 18

Önationen Tonga har drabbats av en enorm katastrof.

Det står klart sedan den första verkliga uppdateringen har kommit avseende läget på ön sedan tsunamin.

100 000 invånare

Det var i lördags som en undervattensvulkan fick ett stort utbrott omkring 6,5 mil norr om Tongas huvudstad Nuku-alofa. Tonga ligger öster om Australien och norr om Nya Zeeland och har 100 000 invånare.

Landet blev självständigt från Storbritannien 1970.

Hördes ända till USA

Det enorma vulkanutbrottet som kunde höras ända till USA orsakade stora vattenvågor. Kommunikationen på Tonga slogs ut och två personer drunknade av vågorna ända borta i Peru, 1 000 mil bort på andra sidan Stilla Havet uppger BBC. Men läget i Tonga med omnejd har varit okänt på grund av bristande kommunikationer.

Försökte rädda sin hund

Tongas myndigheter har inte rapporterar några dödsfall men det är känt att en brittisk kvinna omkom när hon försökte rädda sin hund. Både Australien och Nya Zeeland har sänt räddningsflyg för att undsätta området och få mer information.

Enorm katastrof

Och nu kommer första uppdateringen från Tongas regering

– En aldrig tidigare skådad katastrof, är beskedet från regeringen när det gäller läget i landet orsakat av den tsunami vulkanutbrottet ledde till.

Stora mängder aska

Landet är dessutom gråfärgat av aska som orsakades av vulkanutbrottet. De vanligtvis färgglada kvarteren har formligen dränkts av aska och flygbilder visar att det i stort sett bara är yttersta kustremsan som har en annan färg; ljustbrun strandfärg.

Alla hus förstörda

Tongas regering bekräftar även tre dödsfall varav två Tongabor och en brittisk medborgare. Regeringen uppger även att en del öar längre ut i önationen drabbats extra hårt. Alla hus har förstörts på en av öarna och bara två hus finns kvar på en andra ö.

Förfärliga scener

Ett betydande antal personer befaras ha omkommit men det finns ännu ingen siffra. Ett hårt arbete och förfärliga scener väntar den räddningspersonal som nu skall undsätta det mest drabbade området.

Även Tongas huvudö är hårt drabbad.

Positiva uppgifter

– Betydande skador, uppger de utsända med Nya Zeelands räddningsplan gällande huvudön Tongatapus västkust.

Röda Korset har dock positivare uppgifter.

– Vi tror att baserat på vår information är läget inte så katastrofalt i de största befolkningsområdena som vi först befarade. Så det är riktigt goda nyheter, uppger Katie Greenwood på Röda Korsets Fijiavdelning till BBC News.

Utraderats

En betydande del av Tongas befolkning bor på fastlandet i andra länder som exempelvis Australien och Nya Zeeland och för dem har det varit en obehaglig och nervös väntan de senaste dagarna.

Enligt Ha'atafu Beach Resorts Facebookpost har resorten utraderats och delar av västra Tongatapus kustlinje totalförstörts.

Foto: V. Russel


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


Två storsäljande matvaror ska minska med 50 procent hos svenska folket

2024 02 23

Konsumtionen av två typer av livsmedel ska kapas med hälften.

Det slår Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten fast i en ny analys.

Anledningen är att alldeles för många dödsfall hör ihop med vad vi stoppar i oss – vilket nu ska bromsas med hjälp av nya mål.

Specifikt handlar det om två typer av matvaror – energitäta och näringsfattiga livsmedel.

Det stora målet är att konsumtionen av dessa ska ha minskat med 50 procent fram till 2035.

– Vi skulle behöva komma ännu längre egentligen, men det är ett mål som vi bedömer är realistiskt eftersom vi vet att det är svårt att få till förändringar, säger Karin Fritz, Livsmedelsverkets rådgivare och expert på Matsvinn, till Svenska Dagbladet.

Bland annat godis och pizza

I de två kategorierna ingår exempelvis sådant som godis, bullar kakor, pizza, piroger, glass, salt snacks och sockerläsk – och det är den yngre delen av befolkningen som köper mest av varorna.

Enligt en färsk rapport kommer nämligen 36 procent av unga personers energi från just de här typerna av livsmedel.

Detta samtidigt som den totala försäljningen av dessa varor ökat med hela 45 procent mellan 2001-2002 – trots att folk i intervjuer med Livsmedelsverket har hävdat att skär ned på godis, läsk och snacks.

– Vi vet att man ofta underrapporterar när det gäller ohälsosamma livsmedel, så det är inte så förvånande, säger Karin Fritz.

Salt ska minska med 20 procent

Det nya beskedet är ett av förslagen till nationella mål för svenska folkets matvanor som i närtid lagts fram till regeringen.

Förra veckan kom ett annat – nämligen att minska saltintaget med 20 procent, även det till år 2035.

– Det målet bör vara vägledande för de mål som sätts för såväl producentledets som dagligvaruhandelns saltsänkningsarbete, sade Annica Sohlström, generaldirektör på Livsmedelsverket, i ett pressutskick från myndigheten vid tillfället.

Bred överenskommelse

För att nå det målet har såväl livsmedelsproducenter och dagligvaruhandeln gått samman i samlad trupp.

Det handlar alltså om breda överenskommelser i branschen för att minska på salt – men även socker.

– Vår slutsats är att det finns en vilja bland producenter och handel att sänka salt- och sockerhalten i livsmedel. Många företag jobbar redan med detta men arbetet behöver intensifieras, för hälsans skull, säger Åsa Brugård Konde, projektledare för Livsmedelsverkets uppdrag.

Foto: ICA Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen