TSUNAMI: Enorm katastrof på Tonga

2022 01 18

Önationen Tonga har drabbats av en enorm katastrof.

Det står klart sedan den första verkliga uppdateringen har kommit avseende läget på ön sedan tsunamin.

100 000 invånare

Det var i lördags som en undervattensvulkan fick ett stort utbrott omkring 6,5 mil norr om Tongas huvudstad Nuku-alofa. Tonga ligger öster om Australien och norr om Nya Zeeland och har 100 000 invånare.

Landet blev självständigt från Storbritannien 1970.

Hördes ända till USA

Det enorma vulkanutbrottet som kunde höras ända till USA orsakade stora vattenvågor. Kommunikationen på Tonga slogs ut och två personer drunknade av vågorna ända borta i Peru, 1 000 mil bort på andra sidan Stilla Havet uppger BBC. Men läget i Tonga med omnejd har varit okänt på grund av bristande kommunikationer.

Försökte rädda sin hund

Tongas myndigheter har inte rapporterar några dödsfall men det är känt att en brittisk kvinna omkom när hon försökte rädda sin hund. Både Australien och Nya Zeeland har sänt räddningsflyg för att undsätta området och få mer information.

Enorm katastrof

Och nu kommer första uppdateringen från Tongas regering

– En aldrig tidigare skådad katastrof, är beskedet från regeringen när det gäller läget i landet orsakat av den tsunami vulkanutbrottet ledde till.

Stora mängder aska

Landet är dessutom gråfärgat av aska som orsakades av vulkanutbrottet. De vanligtvis färgglada kvarteren har formligen dränkts av aska och flygbilder visar att det i stort sett bara är yttersta kustremsan som har en annan färg; ljustbrun strandfärg.

Alla hus förstörda

Tongas regering bekräftar även tre dödsfall varav två Tongabor och en brittisk medborgare. Regeringen uppger även att en del öar längre ut i önationen drabbats extra hårt. Alla hus har förstörts på en av öarna och bara två hus finns kvar på en andra ö.

Förfärliga scener

Ett betydande antal personer befaras ha omkommit men det finns ännu ingen siffra. Ett hårt arbete och förfärliga scener väntar den räddningspersonal som nu skall undsätta det mest drabbade området.

Även Tongas huvudö är hårt drabbad.

Positiva uppgifter

– Betydande skador, uppger de utsända med Nya Zeelands räddningsplan gällande huvudön Tongatapus västkust.

Röda Korset har dock positivare uppgifter.

– Vi tror att baserat på vår information är läget inte så katastrofalt i de största befolkningsområdena som vi först befarade. Så det är riktigt goda nyheter, uppger Katie Greenwood på Röda Korsets Fijiavdelning till BBC News.

Utraderats

En betydande del av Tongas befolkning bor på fastlandet i andra länder som exempelvis Australien och Nya Zeeland och för dem har det varit en obehaglig och nervös väntan de senaste dagarna.

Enligt Ha'atafu Beach Resorts Facebookpost har resorten utraderats och delar av västra Tongatapus kustlinje totalförstörts.

Foto: V. Russel