Trycket på myndigheten ökar – Privatpersoner uppmuntras att hjälpa

2022 03 10

Över två miljoner människor har flytt från kriget i Ukraina.

Tusentals har sökt sig till Sverige och trycket på Migrationsverket ökar. Myndigheten framhäver att det kommer att bli en utmaning för Sverige. Anställda vittnar om att de saknas boenden. Det krävs hjälp från både kommuner och privatpersoner om Sverige ska klara att ta hand om samtliga som flyr till landet, enligt myndigheten. 

– Det här kommer att vara en fråga för hela Sverige. Här behöver vi stöd och hjälp från alla som vill hjälpa till, även privatpersoner, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik SVT Nyheter.

Behöver få tillgång till evakueringsplatser

Migrationsverket har redan förberett cirka 30 000 boendeplatser i landet som ska vara på plats inom några månader. Men den stora flyktingströmmen från Ukraina kräver ett snabbare tempo.

Därför har myndigheten skickat en begäran till länsstyrelserna. I begäran framgår ett behov fler evakueringsplatser.

­– Platserna är fördelade utifrån var behovet är som störst. 3 000 platser behövs omedelbart, och 9 000 behövs enligt begäran skyndsamt, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Idrottshallar och lagerlokaler

– Det kan handla om idrottshallar, lagerlokaler och andra utrymmen som tillfälligt kan användas för att härbärgera de tusentals som nu kommer till vårt land, sade integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) på en pressträff under onsdagen.

Enligt Ygeman kan regeringen se över lättnader i plan- och bygglagen. Sådana lättnader skulle innebär att enklare boenden i form av tält kan upprättas, säger ministern, som även framhäver att samtliga kommuner i landet måste hjälpas åt.

– Vi ska inte ha en situation som under förra flyktingkrisen där vissa kommuner tog ett stort ansvar, medan andra inte var med och bidrog, säger han.

Larmet: Omöjligt att komma in i Sverige

Samtidigt kommer flera rapporter från ukrainska flyktingar som uppger att de inte får hjälp med sin ansökan. Migrationsverket i Sundbyberg utanför Stockholm har för andra dagen i rad fått ”skicka hem” långa köer av ukrainska flyktingar.

– Det var omöjligt att komma in. Vi ska försöka ta oss till en annan stad, vi kan inte stå i kö i flera timmar med små barn, säger ukrainskan Shanna till SVT Nyheter. Hon kom till Sundbyberg under onsdagsmorgonen med sin familj.

Foto: Migrationsverket

Text: Redaktionen


Oväntad uppmaning till alla med trädgård inför sommaren

2024 05 19

En expert vill att de med trädgård slutar upp med att rycka ogräs.

Sommaren närmar sig och många med trädgård börjar tillbringa allt mer tid utomhus.

Då är det vanligt att gå och leta efter ogräs som man rycker upp och kastar bort för att se till att trädgården är grön och fin.

Nu går en expert ut med en uppmaning till alla som gör så, och rekommenderar motsatsen.

Det rapporterar TV4.

Flera anledningar

Det är av flera anledningar som man bör undvika att ta bort ogräset, menar herbalisten Lisen Sundgren.

Dels menar hon att mycket av ogräset faktiskt är ätbart, och att man kan skapa en hörna på tomten tillägnad åt just ogräs.

– If you can't beat them, eat them, säger Lisen Sundgren till TV4.

Bland det ätbara ogräset nämner hon bland annat tistel, maskrosblommor som kan strös över soppa och brännässlor som man kan göra soppa eller pesto på.

Drar till sig insekter

En annan anledning till att ha kvar ogräset är att det drar till sig pollinerande insekter och skapar liv i trädgården.

– Då kan man gå och plocka sin mat och så är det surr, man vill ju att det ska låta i trädgården. Det blir ju väldigt sterilt med bara gräsmatta och odlade blommor som inte drar till sig pollinerande insekter.

Flera tips

För den som försöker etablera en trevlig trädgård finns flera tips att följa.

– En trädgård blir både spännande och mer intressant om kontraster mellan olika växters växtsätt får samverka och på så vis framhäva varandra, säger Blomsterlandets trädgårdsmästare Linda Schilen.

– Ett sätt att göra detta på är att låta formklippta ligusterklot eller idegranshäckar möta livfullt prydnadsgräs eller skira perenner. 

Insekter lockas

Schilen pekar ut just att insekter dras till den typen av trädgårdar.

– En bonus är att även insekter trivs i den här stilen av trädgårdar, vildvuxna perenner som blommar lockar insekter som pollinatörer och vintergröna växter blir fina övervintringsboplatser åt många nyttodjur.

En levande trädgård bedöms därmed vara bra av flera anledningar.

Foto: M. le Breton

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen