Trycket på myndigheten ökar – Privatpersoner uppmuntras att hjälpa

2022 03 10

Över två miljoner människor har flytt från kriget i Ukraina.

Tusentals har sökt sig till Sverige och trycket på Migrationsverket ökar. Myndigheten framhäver att det kommer att bli en utmaning för Sverige. Anställda vittnar om att de saknas boenden. Det krävs hjälp från både kommuner och privatpersoner om Sverige ska klara att ta hand om samtliga som flyr till landet, enligt myndigheten. 

– Det här kommer att vara en fråga för hela Sverige. Här behöver vi stöd och hjälp från alla som vill hjälpa till, även privatpersoner, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik SVT Nyheter.

Behöver få tillgång till evakueringsplatser

Migrationsverket har redan förberett cirka 30 000 boendeplatser i landet som ska vara på plats inom några månader. Men den stora flyktingströmmen från Ukraina kräver ett snabbare tempo.

Därför har myndigheten skickat en begäran till länsstyrelserna. I begäran framgår ett behov fler evakueringsplatser.

­– Platserna är fördelade utifrån var behovet är som störst. 3 000 platser behövs omedelbart, och 9 000 behövs enligt begäran skyndsamt, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Idrottshallar och lagerlokaler

– Det kan handla om idrottshallar, lagerlokaler och andra utrymmen som tillfälligt kan användas för att härbärgera de tusentals som nu kommer till vårt land, sade integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) på en pressträff under onsdagen.

Enligt Ygeman kan regeringen se över lättnader i plan- och bygglagen. Sådana lättnader skulle innebär att enklare boenden i form av tält kan upprättas, säger ministern, som även framhäver att samtliga kommuner i landet måste hjälpas åt.

– Vi ska inte ha en situation som under förra flyktingkrisen där vissa kommuner tog ett stort ansvar, medan andra inte var med och bidrog, säger han.

Larmet: Omöjligt att komma in i Sverige

Samtidigt kommer flera rapporter från ukrainska flyktingar som uppger att de inte får hjälp med sin ansökan. Migrationsverket i Sundbyberg utanför Stockholm har för andra dagen i rad fått ”skicka hem” långa köer av ukrainska flyktingar.

– Det var omöjligt att komma in. Vi ska försöka ta oss till en annan stad, vi kan inte stå i kö i flera timmar med små barn, säger ukrainskan Shanna till SVT Nyheter. Hon kom till Sundbyberg under onsdagsmorgonen med sin familj.

Foto: Migrationsverket

Text: Redaktionen