Trumps plan för Nato: Här är länderna som överges
2024 07 04
Republikanernas Donald Trump ser ut att bli USA:s nästa president.
Med endast några månader kvar till valet i november leder Trump över sittande president Joe Biden i flera mätningar.
Om Trump återfår makten i Vita huset kommer det sannolikt innebära stora politiska förändringar för USA. Inte minst skiljer sig Trumps och Bidens syn på USA:s roll i världspolitiken.
Donald Trump har utryckt ett förakt mot internationella samarbeten, tagit avstånd från allierade i Nato och EU och avslutat eller omförhandlat flera internationella avtal rörande miljö och frihandel.
Trump har också hotat att ta ut USA ur försvarsalliansen Nato.
Ett sådant scenario är dock osannolikt om Trump väljs till president i november, rapporterar Politico.
Tidningen hänvisar till flera nationella säkerhetstjänstemän och försvarsexperter som arbetade för Trumps under hans första presidentperiod och som kommer att arbeta för honom om han vinner valet.
Enligt källorna kan dock Nato komma att förändras betydligt om Trump blir president igen.
Trump-medarbetarna uppger att det finns en utarbetad plan för hur Trump vill förändra USA:s roll och inställning till Nato.
Här är planen
Enligt källorna kommer USA behålla sitt kärnvapenparaply över Europa under en andra Trump-period. Flygbaser i Tyskland, Turkiet och Storbritannien ska lämnas intakta, och USA kommer även ha kvar sina marinstyrkor i Europa.
Däremot planerar Trump-administrationen att dra tillbaka huvuddelen av amerikanska marksoldater, pansarfordon, logistikkommandon och artilleri. Planen är att europeiska länder ska ta över ansvaret när USA lämnar.
– Skiftet skulle innebära att USA avsevärt och väsentligt minskar sin militära roll i Europa och tar ett steg tillbaka i stället för att vara den primära leverantören av stridskraft till Europa. USA blir någon som endast ger stöd i kristider, säger försvarsexperten Dan Caldwell till Politico.
Länderna som överges
En annan del av Trumps plan för Nato kallas för ett ”Nato-system i två nivåer”.
Det innebär att medlemsländer, som inte spenderar 2 procent av BNP på försvaret i enlighet med Natos krav, inte kan förvänta sig amerikanskt stöd vid en militär konfrontation.
Förslaget kan strida mot artikel 5 i Natos stadga, som innebär att en attack mot en medlem av alliansen kommer att betraktas som en attack mot alla. Natomedlemmar är skyldiga att agera om ett annat land attackeras.
– Trumps utrikespolitiska experter har dock noterat att språket i artikel 5 är flexibelt och inte kräver att någon medlem svarar med ”militär kraft”, uppger Politico.
Om Trump får sin vilja igenom skulle det innebära att följande Natoländer inte kan räkna med amerikanskt militärt stöd vid en attack från främmande makt:
- Luxemburg
- Belgien
- Spanien
- Turkiet
- Slovenien
- Kanada
- Italien
- Portugal
- Tjeckien
- Tyskland
- Danmark
- Norge
- Nederländerna
- Albanien
- Kroatien
- Bulgarien
- Nordmakedonien
- Montenegro
- Frankrike
Källa: Forces Network (februari 2024)
Två tredjedelar väntas klara målet snart
Många Natomedlemmar, som i dag inte klarar 2-procentmålet, ser dock ut att göra det framöver..
– Under 2024 förväntar vi att två tredjedelar av länderna klarar eller överträffar målet om att 2 procent av BNP investeras i försvaret, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i mars 2024.
Foto: Nato
Text: Redaktionen