Trump toppar ny mätning – innebär samtidigt problem för Republikanerna

2021 05 27

Nu jublas det med stor säkerhet i Donald Trumps lyxresidens Mar-a-Lago i Florida.

En ny opinionsmätning bidrar till ökad sannolikhet för att Trump gör ett nytt försök att komma tillbaka till Vita Huset. Hela 66 % av Republikanernas väljare uppger att de vill se Trump ställa upp i valet 2024 jämfört med 25 % som inte vill det enligt en ny mätning av Quinnipac som utfördes 18-24 maj.

85 % av republikanska väljarna uppger dessutom att de vill ha kandidater som håller med Trump jämfört med bara 10 % som inte vill det.

ANALYS

Resultatet är glada nyheter för Donald Trump och ökar sannolikheten – från en oviss nivå – för att den före detta presidenten ska göra ännu ett försök att blir president.

Samtidigt signalerar mätningen även en klar varningssignal till Republikanerna. USA:s väljarkår utgörs av cirka en tredjedel demokrater, en tredjedel republikaner och en tredjedel mer oberoende mittenväljare som är den grupp som avgöra många val. Min bedömning är att klar majoritet av mittenväljarna är negativa till Trump och rent allmänt negativa till att en före detta president återkommer till makten.

De starka siffrorna för Trump skulle med andra ord kunna öka chansen för att Trump ställer upp och vinner Republikanernas primärval men samtidigt innebära en klar risk för partiet att förlora valet mot den demokrat som vinner Demokraternas primärval. Det finns en uppenbar sannolikhet för att många mittenväljare inte vill ha tillbaka en president som inte kan acceptera de demokratiska spelreglerna utan istället hävdar att det är valfusk när han förlorar ett val. Många väljare torde även anse att det är skönt när det inte levereras skrikande skandalrubriker på daglig basis från Vita Huset och RealClearPolitics snittvärde visar även att Joe Biden har kraftigt högre popularitetssiffror än vad Donald Trump hade vid motsvarande tidpunkt under sin tid som president. Biden ligger hela 27 procentenheter högre i popularitet, +13 jämfört med Trump -14.

Samtidigt finns det en viss risk för att Trump döms för olagligheter rörande sina företagsaffärer då åklagare i New York ökat intensiteten i sin utredning av Trump. Det understryker ytterligare Trumps känsliga läge framöver.

Foto: Donald Trump Facebook

[yop_poll id="109"]

Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen