Trump toppar ny mätning – innebär samtidigt problem för Republikanerna

2021 05 27

Nu jublas det med stor säkerhet i Donald Trumps lyxresidens Mar-a-Lago i Florida.

En ny opinionsmätning bidrar till ökad sannolikhet för att Trump gör ett nytt försök att komma tillbaka till Vita Huset. Hela 66 % av Republikanernas väljare uppger att de vill se Trump ställa upp i valet 2024 jämfört med 25 % som inte vill det enligt en ny mätning av Quinnipac som utfördes 18-24 maj.

85 % av republikanska väljarna uppger dessutom att de vill ha kandidater som håller med Trump jämfört med bara 10 % som inte vill det.

ANALYS

Resultatet är glada nyheter för Donald Trump och ökar sannolikheten – från en oviss nivå – för att den före detta presidenten ska göra ännu ett försök att blir president.

Samtidigt signalerar mätningen även en klar varningssignal till Republikanerna. USA:s väljarkår utgörs av cirka en tredjedel demokrater, en tredjedel republikaner och en tredjedel mer oberoende mittenväljare som är den grupp som avgöra många val. Min bedömning är att klar majoritet av mittenväljarna är negativa till Trump och rent allmänt negativa till att en före detta president återkommer till makten.

De starka siffrorna för Trump skulle med andra ord kunna öka chansen för att Trump ställer upp och vinner Republikanernas primärval men samtidigt innebära en klar risk för partiet att förlora valet mot den demokrat som vinner Demokraternas primärval. Det finns en uppenbar sannolikhet för att många mittenväljare inte vill ha tillbaka en president som inte kan acceptera de demokratiska spelreglerna utan istället hävdar att det är valfusk när han förlorar ett val. Många väljare torde även anse att det är skönt när det inte levereras skrikande skandalrubriker på daglig basis från Vita Huset och RealClearPolitics snittvärde visar även att Joe Biden har kraftigt högre popularitetssiffror än vad Donald Trump hade vid motsvarande tidpunkt under sin tid som president. Biden ligger hela 27 procentenheter högre i popularitet, +13 jämfört med Trump -14.

Samtidigt finns det en viss risk för att Trump döms för olagligheter rörande sina företagsaffärer då åklagare i New York ökat intensiteten i sin utredning av Trump. Det understryker ytterligare Trumps känsliga läge framöver.

Foto: Donald Trump Facebook

[yop_poll id="109"]