– Trump redo att ställa upp i USA:s presidentval 2024 enligt allierad

2021 09 05

President Trump kommer att ställa upp igen. Jag vet det. Jag talade med honom igår.

Det säger Trumps nära allierade tillika republikanske kongressledamoten Jim Jordan i vad som ses som det senaste i en rad av tecken på att ex-presidenten planerar att ställa i USA:s presidentval 2024.

Fångad på film

Jordans uttalande fångades på film av journalisten Lauren Windsor och har lagts ut på Twitter. Windsor är en känd liberal strateg som vid flera tillfällen låtsats vara republikansk anhängare för att få undercover-information av Republikanerna. 

Trumps presidentplaner

Dagen innan uppgav Windsor att Jordan sagt att Trump skulle annonsera sin kandidatur vilken dags som helst varpå Jim Jordans talesperson meddelade att kongressledamot Jordan inte alls gjort de uttalanden som Windsor hävdade. Därefter släpptes videon som avslöjade Jim Jordans självsäkra kommentarer om Trumps presidentplaner.
Iowas primärval

Ytterligare en krydda till händelsen är att videon med Jim Jordan spelades in i Dallas County som ligger i Iowa som är den första delstaten som håller primärval. En rad signaler har indikerat att Trump vill ställa upp i valet 2024.

– Chansen är mellan 99 och 100%, säger Trumps tidigare rådgivare Jason Miller till Newsweek.
ANALYS

Trump har ända sedan han förlorade valet indikerat att han kommer att ställa upp igen 2024 vilket skulle vara en statistisk sensation. Ingen sittande president som förlorat har ställt upp i ännu ett val sedan Grover Cleveland.

▪1884 vann demokraten Cleveland mot republikanen James Blaine.

▪1888 förlorade Cleveland mot republikanen Benjamin Harrison.

▪1892 vann Cleveland mot den sittande presidenten Harrison.

En annan Trump

Min bedömning är att Trumps uttalande – som ofta är i stil med att ”ni kommer att bli nöjda med mitt besked” och ”jag kommer att kampanja igen” inte handlar om att han själv ställer upp i valet 2024 – utan att något av hans barn ställer upp.

Om till exempel sonen Donald Trump Junior stället upp och vinner valet 2024 så kan pappa Trump återigen domdera runt i Vita Huset vilket sannolikt är hans mål.

[yop_poll id="592"]