Trump hoppar över första debatten

2023 08 21

I natt lämnade Donald Trump besked om att inte deltar i Republikanernas första TV-debatt.

Primärvalen i USA drar igång på allvar nu på onsdag kväll amerikansk tid.

Kritisk till Fox News

Bakgrunden till beskedet tros vara att Trump är kritisk till TV-bolaget Fox som han anser är emot honom och hans kampanj.

De två första TV-debatterna sänds i Fox News och Fox Business.

– Allmänheten vet vem jag är & vilken framgångsrik presidentperiod jag hade.

Det framhåller Trump på sociala mediekanalen Truth Social.

– DÄRFÖR DELTAR JAG INTE I DEBATTERNA, betonar han.

De två första debatterna

Det är inte klart om han endast syftar på de två första debatterna eller om han även vill avstå framtida debatter.

Källor uppger emellertid för NBC News att Trump kommer att delta i primärvalsdebatter som hålls längre fram.

– Beslutet gäller bara de två första debatterna som är kopplade till Fox News och Fox Business, uppger en källa till TV-kanalen.

Minst 1 procent

Den första debatten hålls i Wisconsin på onsdag och den andra i Ronald Reagan Presidential Foundation and Institute i Simi Valley i Kalifornien i slutet av September. 

Nio kandidater har kvalificerat sig för den första debatten.

Kvalifikationskraven består dels av att man ska ha minst 1 procents stöd i en rad mätningar, dels att man ska ha fått ekonomiskt stöd av minst 40 000 olika donatorer.

Tucker Carlson

Enligt uppgifter till NBC News väntas Donald Trump istället för debatten medverka i en intervju med den omtalade TV-profilen Tucker Carlson.

Carlson fick sparken från Fox News strax efter att TV-kanalen gick med på att betala 788 miljoner dollar till rösträkningsföretaget Dominion Voting Systems för att hantera anklagelser kopplade till falska påståenden om rösträkningsfusk.

Carlsons intervju med Trump väntas sändas samtidigt som debatten.

ANALYS

Genom att inte delta i debatten – trots att han leder mätningarna solklart – försöker Trump uppnå två olika mål i ett och samma slag.

-Dels undviker han att tvingas besvara hård kritik i direktsändning från de andra kandidaterna.

-Dels undviker han att stå samtidigt som åtta andra kandidater på en scen vilket skulle ge en slags bild av jämställdhet mellan kandidaterna.

Pekas ut som feg

Stärkt av sina skyhöga opinionssiffror vill Trump istället ge sken av att han är en så självskriven vinnarkandidat bland Republikanerna att han inte ens behöver ställa upp i debatterna.

Det lär dock bli svårt för honom att hoppa över alla debatter framöver.

Övriga kandidater kommer att peka ut honom som feg och att han inte vågar debattera och det väntas leda till att han till slut säger ja till att delta i Republikanernas primärvalsdebatter längre fram.

Foto: Library of Congress

Text: Redaktionen


Norrmän bötfälls i Sverige – alla begår samma misstag

2024 07 15

Mängder med norska turister i Sverige har åkt på oväntade böter.

I Norge är det tillåtet.

Av den anledningen parkerar norrmännen i god tro sina bilar längs med gatan – men möts av den klassiska gula lappen under vindrutetorkaren när de kommer tillbaka.

Detta trots att det inte finns några skyltar om att det skulle vara förbjudet att parkera.

Orsaken är istället att de norska bilisterna parkerar mot färdriktningen, vilket inte är lagligt att göra i Sverige.

– Många norrmän på roadtrips i Sverige har upplevt detta, rapporterar norska tidningen Dagbladet.

En "svenskfälla"

Fenomenet beskrivs i norska medier som en “svenskfälla”.

Men Transportstyrelsen är glasklar med vad som gäller.

– Du får bara stanna eller parkera på den högra sidan av vägen i trafikens färdriktning, framhåller myndigheten.

En bil som parkeras på annat sätt bedöms kunna orsaka olyckor när föraren ska manövrera bilen till fel sida av vägen och är dessutom svårare att upptäcka i mörker när de är vända på fel håll, eftersom det saknas reflexer fram.

1 200 kronor

Men det förbudet har alltså gått många norrmän förbi.

Istället delas felparkeringsavgifter ut på löpande band, inte sällan på summor uppemot 1 200 svenska kronor.

Och för den norrman som tror att det går att knyckla ihop den gula lappen, kasta den i papperskorgen och ta för givet att man kommer undan är det bara att tänka om.

Myndigheterna i nordens länder har nämligen ingått avtal som innebär möjlighet till tvångsindrivning över landsgränserna. 

Det gäller både vid parkeringsböter och fortkörningsböter.

LÄS MER: Många bilister gör fel på sommaren – böter skickas hem med posten

Samarbete i hela EU

Liknande samarbeten finns även inom EU och ett nyligen fattat beslut ska säkerställa att detta framöver kommer att fungerar smidigare mellan samtliga medlemsländer.

En av indrivarna som sysslar med just detta är Euro Parking Collection (EPC)

För närvarande arbetar EPC på uppdrag av mer än 450 utfärdande organisationer i 15 europeiska länder. Dessa organisationer utgörs i första hand av offentliga myndigheter och polismyndigheter, råd, kommuner, statliga myndigheter, vägavgiftsoperatörer och privata parkeringsföretag, skriver EPC på sin hemsida.

Foto: M. Krahn

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: EU har fått nog – dåliga nyheter för Orbán

2024 07 15

EU har fått nog av Viktor Orbáns käppar i hjulet för unionens utrikespolitik.

Nu överväger EU ett aldrig tidigare skådat steg för att markera mot Ungerns beteende.

Istället för att åka till Budapest för det ordinarie utrikesministermötet kommer medlemsländerna att bojkotta Orbáns evenemang och istället samlas på ett eget toppmöte – utan Ungern.

Det uppger den amerikanska tidningen Politico.

– Om det finns ett formellt råd för utrikesfrågor, organiserat av den högre representanten, (Josep Borrell, EU:s utrikeschef, red. anm.), kommer ministrarna inte att kunna åka till Budapest, säger en diplomat tidningen talat med.

"En tydlig signal"

Ungern innehar för närvarande det roterande ordförandeskapet i EU. Landet har planerat att stå värd för just ett möte i Budapest 28-29 augusti. 

Men efter Orbáns självutnämnda “fredsturné” i Ryssland och Kina de senaste veckorna vill nu flera EU-länder inte ens ta i Ungern med tång.

Och enligt tre EU-diplomater, som krävt anonymitet, kommer nu Josep Borrell att kalla unionens utrikesministrar till möte samma dagar som Orbán tänker ha möte i den ungerska huvudstaden.

– Det skulle sända en tydlig signal om att Ungern inte talar för EU, säger en av Politicos diplomatkällor.

Sverige nobbar

Sverige är ett av länderna som öppet deklarerat att man tänker bojkotta informella möten med Ungern efter Orbáns besök i Ryssland och Kina.

– Han (Orbán) missbrukar i praktiken EU-ordförandeskapet och kidnappar det för egna syften, sade statsminister Ulf Kristersson (M) till SVT förra veckan.

Enligt tv-kanalen kommer man istället för politiska representanter att skicka tjänstemän.

– Han talar inte för EU:s stats- och regeringschefer och än mindre för det samlade EU-systemet. Alla diskussioner om Ukraina sker med Ukraina, säger Ulf Kristersson.

"Knappt ens en fråga"

I slutet av maj uppgav källor till Politico att den ungerska premiärministern på något sätt kommer att straffas på grund av sitt ständiga motarbetande av Ukraina.

Efter att Kinas ledare Xi Jinping tidigare i maj genomförde ett statsbesök i Ungern uppmanade diktatorn Orbán att ta större plats i EU.

Men så kommer det inte att bli. Tvärtom kan Ungern förvänta sig mindre inflytande än tidigare och degraderas i EU-kommissionens hierarki.

– Det är knappt ens en fråga om att Ungern ska få behålla kontrollen över något mäktigt mandat, sade en diplomat till tidningen vid tillfället.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen