Treåring akut till sjukhus – nära att dö på förskolan
2024 01 23
En treårig pojke fick föras akut till sjukhus efter en olycklig förväxling på en förskola i Malmö.
På förskolan hade det dukats upp för mellanmål och pannkakor stod på menyn.
Treåringen fick tre pannkakor på sin tallrik och åt med god aptit.
Men pojken, som har en för skolan välkänd mjölkallergi, började plötsligt skrika och hosta och bli röd i ansikte och ögon.
Katastrofen visade sig snart vara ett faktum. Pojken hade blivit serverad fel mat och hamnade i vad som var på väg att bli ett livshotande tillståndet.
Trots att personalen medicinerade från pojkens akutväska höll barnet på tappa medvetandet och ambulans larmades via 112.
Anmäler sig själva
Ambulanspersonalen kunde ge treåringen syrgas och medicin och fick pojken att kvickna till, men togs ändå in omgående till sjukhus.
Efter händelsen har nu förskolan anmält sig själv till stadens miljöförvaltning. Den mänskliga faktorn bedöms vara orsaken till det som höll på att sluta i total förödelse.
– Pannkakorna som skulle gå till en pojke med glutenallergi gick till honom, bekräftar biträdande rektorn på förskolan till Sydsvenskan.
Hänt två gånger på samma skola
Det är inte första gången ett barn får mat som det inte tål på den aktuella förskolan.
Pojken med glutenallergi serverades i höstas panerad fisk med gluten – trots sin allergi.
– Även då var det fråga om en felservering. Det är naturligtvis mycket allvarligt med två felserveringar på samma förskola kort efter varandra, säger Noemi Lund, livsmedelsinspektör på miljöförvaltningen, till lokaltidningen.
Enligt rektorn begicks det första misstaget av skolrestaurangen, medan det i fallet med pannkakorna var förskolans ansvar.
15 procent av befolkningen
Efter en timme på sjukhuset fick pojken komma därifrån. Han var då vid gott mod.
Treåringen är långt ifrån ensam om att lida av matallergi.
Omkring 15 procent av Sveriges befolkning lider av någon slags överkänslighet mot mat, enligt statistik från Livsmedelsverket.
– Det kan till exempel vara allergi, men också celiaki (glutenintolerans), laktosintolerans eller någon annan överkänslighetsreaktion, förklarar myndigheten på sin hemsida.
Allergi kan uppstå vid vilken ålder som helst, men just matallergier är vanligast i ung ålder.
– Hos barn är allergi mot mjölkprotein och ägg vanligast, enligt Livsmedelsverket.
Många barn växer ifrån sådan allergi, medan allergier mot exempelvis nötter och fisk ofta finns kvar livet ut.
Arkivfoto: BBC Creative
Text: Redaktionen