Tre nya lagar införs efter nyår – det här gäller

2023 12 14

Från och med 1 januari 2024 behöver svenska folket förhålla sig till ett flertal nya lagar.

Det hör till vanligheterna att nya lagar träder i kraft i samband med övergången från ett år till ett annat.

I år är inget undantag.

Ett helt gäng lagar börjar gälla från och med nyårsdagen 2024 och flera av dem påverkar vanliga svenskar i vardagen – inte minst ekonomiskt.

Tre sticker ut

Av alla nya lagar är det kanske tre stycken som sticker ut lite extra.

En av dem gäller det nya jobbskatteavdraget – en påkostad reform värd elva miljarder kronor och som beskrivs som den absolut största bland regeringens reformer.

Avdraget är enligt regeringen tänkt för låg- och medelinkomsttagare som arbetar heltid. För en person som tjänar 35 000 kronor i månaden innebär avdraget en skattesänkning på drygt 230 kronor i månaden.

– Nu sänker vi skatten för alla, men framför allt på låga och medelhöga inkomster. I kombination med bidragsreformerna kommer det göra det mer lönsamt att jobba och mindre lönsamt att leva på bidrag, sade statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff i september när beskedet kom.

Plastpåseskatten försvinner

En annan mycket omdiskuterad skattesänkning gäller den på plastpåsar. En särskild skatt på påsarna infördes 2020, men då Sverige förbrukar färre påsar än EU:s maxmål sänks skatten per påse till 50 öre 1 januari 2024.

För tunna plastbärkassar sänks skatten till fem öre, och 1 november nästa år försvinner skatten helt.

 Skatten bedöms ha vissa negativa effekter, såsom administrativa kostnader och kan dessutom leda till ökad konsumtion av andra alternativ, framhöll regeringen i höstas och underströk att man kommer följa konsumtionens utveckling noga.

Sänkt skatt på drivmedel

Den tredje lagändringen är kanske den mest omtalade bland landets bilister. Vallöftet om att sänka priserna på bensin och diesel träder då i kraft – med en sänkning av bensinskatten med 1,64 kronor per liter respektive 43 öre per liter för diesel.

Exakt vad det innebär vid pump beror dock på världsmarknadspriset och valutakursen. Tidigare har regeringen och SD också meddelat sänkt reduktionsplikt – vilket uppskattades kunna ge 5,50 kronor billigare diesel per liter inklusive moms.

Flera andra lagar

Utöver ovanstående exempel träder även flera andra lagar i kraft, bland annat pausad indexering för statlig inkomstskatt, nya befogenheter och uppdrag för ordningsvakter samt skärpta straff för brott med skjutvapen och explosiva varor.

– Vi måste skydda samhället från de farliga personer som ligger bakom de fruktansvärda sprängningarna och skjutningarna, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) i oktober.

Foto: Designcologist

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen