Tre klassiska Apple-produkter fasas ut – meddelande till kunder

2024 07 06

Tre Apple-produkter fasas nu ut och blir svårare att reparera.

Produkterna som berörs kommer härmed att ha statusen “vintage”.

Den statusen får produkter som Apple har slutat distribuera för försäljning för mer än fem år sedan, men mindre än sju år sedan.

Det rapporterar sajten Mobil.se

Här är produkterna

Produkterna som nu klassas som “vintage” är:

- Iphone X

- Första generationens AirPods

- Ursprungliga HomePod

Beskedet innebär att dessa tre produkter nu inte kommer att prioriteras av Apple på samma sätt.

Det innebär bland annat att det blir svårare att reparera produkterna.

Klassiska produkter

Samtliga tre produkter är del av Apples historia och har uppskattats av kunder.

Efter klassificeringen “vintage” så når produkterna statusen “obsolete”, och då blir det i princip omöjligt att reparera.

– Produkter anses vara “obsolete” när Apple slutade distribuera dem för försäljning för mer än 7 år sedan. Apple upphör med all hårdvaruservice för föråldrade produkter, och serviceleverantörer kan inte beställa delar till sådana produkter, förklarar Apple.

– Bärbara Mac-datorer kan vara berättigade till en förlängd reparationsperiod med endast batteri i upp till 10 år från det att produkten senast distribuerades för försäljning, beroende på tillgången på reservdelar.

Nya tider

Det är som bekant nya tider vad gäller teknologin och Apple har som många andra techgiganter aviserat att man inför artificiell intelligens i sina produkter.

Samtidigt är flera betydande uppdateringar på väg.

– I samband med att iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia, watchOS 11, visionOS 2 och tvOS 18 kommer till hösten förbättrar Apple tjänsterna som användarna gillar med helt nya funktioner, meddelar den amerikanska jätten.

– Bland nyheterna finns vandringsleder i amerikanska nationalparker och egna promenadturer i appen Kartor, möjligheten att betala med bonuscheckar och avbetalningar med Apple Pay, nya hjälpmedelsfunktioner i Apple Music samt en ny design av Apple Fitness+ för att användarna ska få ut mesta möjliga av appens stora bibliotek med träningspass och meditationer.

En ny era

Många analytiker pekar på att teknologin är på väg in i en ny era.

AI bedöms vara fundamentalt för det steget, och väntas ta stor plats i framtidens produkter.

Foto: Zhang Kayiv

Text: Redaktionen


Dansk jätte utmanar Biltema – närmar sig 30 butiker i Sverige

2024 07 05

Den danska detaljhandelskedjan Thansen öppnade sin första butik i Sverige 2022.

Vid lanseringen av butiken meddelade kedjan – som bland annat säljer biltillbehör och reservdelar till bilar och cyklar – att man ska ta upp kampen mot konkurrenten Biltema som har över 60 varuhus i Sverige.

Vi ser det som ett naturligt steg att utvidga vår marknad till att även omfatta Sverige. Sverige är vår granne och brodernation och det finns många likheter mellan oss. Marknaden är stor och vi ser en enorm potential för vår typ av verksamhet, sade Bent Jensen, koncern-vd i en kommentar till Dagens Handel efter inträdet på den svenska marknaden.

Nu har Thansen presenterat resultatet för sitt första riktiga verksamhetsår i Sverige, 2023.

Bolaget redovisar gröna siffror.

Efter att ha öppnat flera nya butiker under fjolåret ökade nettoomsättningen kraftigt från 970 000 kronor till 24,9 miljoner kronor.

Thansen noterade en vinst på en miljon kronor under 2023.

Ett imponerande resultat, rapporterar E-handel.

Sajten pekar på att bolaget lyckats gå med vinst, trots att rörelsekostnaderna ”ökade enormt” under fjolåret – från 3,3 till 44,9 miljoner kronor.

Vill öppna 30 butiker

I slutet av 2024 kommer Thansen ha 15 till 17 butiker i Sverige. Målsättningen är att slå upp 30 butiker i landet senast 2027.

–  Vi letar naturligtvis efter helt rätt lägen och vill ha bra grannar runt oss. Lyckas det så når vi de 30 butikerna på fem år. Ja, på sikt går vi kanske om både Danmark och Norge, sade Thansens Sverigeched Kim Clausen till Dagens Handel för två år sedan.

Fakta Thansen

- Dansk detaljhandelskedja

- Har 84 butiker i Danmark och 40 butiker i Norge

- Sortimentet består bland annat av bildelar/bilutrustning, däck/fälgar, cyklar, camping/marin, elektronik/mobil, verktyg och lek/fritid

- Grundades 1991 av Bent Jensen, som också äger företaget

- Har beskrivits som ”Biltemas främsta utmanare”

Foto: Thansen 

Text: Redaktionen


Sportkedja stänger allt i Sverige – “Har en sista utförsäljning”

2024 07 06

Sportkedjan Decathlon lägger ner.

Som bekant har det varit ett par tuffa år för svensk ekonomi.

Hög inflation och höjda räntor har lett till att såväl företag som hushåll har fått det tufft.

Konkursansökningarna väller in och många verksamheter tvingas lägga ner.

En av dessa är sportkedjan Decathlon, som inte längre kommer finnas i Sverige.

Lägger ner

Decathlon meddelar att de lägger ner all verksamhet i Sverige.

– Efter 13 år av att dela vår passion för sport med alla våra svenska kunder, kommer vi att upphöra med vår kommersiella verksamhet i Sverige i slutet av juli 2024, meddelar kedjan.

– Självklart kommer vi göra vårt bästa för att fortsätta att hjälpa dig som en del av vårt åtagande gentemot våra kunder och i full överensstämmelse med svensk lag.

“Inte vad vi ville”

Decathlon beklagar beslutet och hänvisar till de tuffa ekonomiska förutsättningarna.

– Genom åren har vi byggt upp en stark relation med er och ni har litat på oss att stödja era sportutövanden och fritidsäventyr, fortsätter kedjan via sin webbsida.

– Även om det inte var så här vi ville avsluta den här resan på grund av passionen hos vårt team här i Sverige och kärleken till det här landet, har den nuvarande globala ekonomiska situationen och dess inverkan på våra aktiviteter i Sverige tvingat oss att tyvärr fatta detta svåra beslut.

En sista utförsäljning

Från och med nu har Decathlon en sista utförsäljning i samband med avvecklingen.

– Innan vi stänger ner kommer vi att ha en utförsäljning i vår Mall of Scandinavia butik, -50 procent på allting från och med den 5e juli. Det här är din sista chans att få tag på några DECATHLON-produkter i Sverige.

Historiskt högt antal

Under det gångna året har de ekonomiska förutsättningarna skapat stora problem i näringslivet, enligt en ny rapport från myndigheten Tillväxtanalys.

– Under 2023 har totalt 8 868 företag gått i konkurs. Det är det högsta antalet konkurser under ett år sedan 1998. Konkurserna har varit särskilt höga sedan maj 2023, då antalet konkurser per månad varit högre än respektive månad tidigare under 00- och 10-talet.

Foto: L. Bresler

Text: Redaktionen