Tre dödade av nyårsfyrverkerier

2022 01 01

Tre personer har avlidit och fler än hundra skadats i allvarliga olyckor med raketer och fyrverkerier i Europa kring nyårsnatten.

Trots att regeringar i flera länder förbjudit fyrverkerier över nyåret för att hjälpa sjukvården som redan bågnar på många håll på grund av coronapandemin så har en mängd allvarliga olyckor inträffat.

12-åring avled

En 12-årig pojke avled och en annan person skadades allvarligt i Nederländerna när en man avfyrade en hemmagjord fyrverkeripjäs. Polisen har i samband med tragedin gripit en man, uppger Telegraaf.

Det var andra året i rad som Nederländernas regering förbjudit fyrverkerier i landet vilket bedöms ha haft positiv effekt.

Förlorade handen

Men det förhindrade ändå inte en rad olyckor. En 33-åring förlorade handen när en fyrverkeripjäs exploderade i hans hand norr om Amsterdam. Ytterligare en allvarlig olycka skedde i Rotterdam när en väska med fyrverkerier exploderade och en man förlorade ena foten.

Dödsolycka i Tyskland

Totalt skadades 80 personer runt om i Nederländerna och i flera fall handlade det om skadade ögon och händer.

Även Tyskland har drabbats av en mängd olyckor. En 39-åring avled utanför Bonn när en större grupp personer firade in det nya året med fyrverkerier.

Sköt in i folksamlingar

I Düsseldorf och flera andra tyska städer rapporteras folk ha skjutit fyrverkerier in i folksamlingar. Flera personer skadades enligt tyska medier.

Vid en nyårsfest i Berlin skadades 12 personer när fyrverkerier exploderade. Det yngsta offret var blott 11 år enligt AP.

Pjäsen exploderade

Även i Österrike skördade nyårsfirandet dödsoffer då en 23-åring dödades av en fyrverkeripjäs utanför Wien. Pjäsen hade inte detonerat varpå mannen gick fram för att undersöka den. När han var framme vid pjäsen exploderade den och mannen avled.

Foto: A. Chauvineau