TRAFIK: Väntad vinnare – men dyrt i syd

2022 10 09

Intresseorganisation har synat prisbilden för vad en mil i bil kostar beroende på bränsle och bostadsort.

Oavsett om du tankar din bil med bensin eller diesel eller el, så har priserna stuckit i väg till höga nivåer.

Och eftersom priserna på respektive bränsle fluktuerar är det svårt att över tid kora någon solklar vinnare. Men, och det kan tyckas självklart, trots kraftigt stigande priser på elen är det just nu det överlägset billigaste bränslet.

El förstås vinnare

– Oberoende var du bor så är det fortfarande billigare med en elbil, säger Mattias Bergman, vd Mobility Sweden, till SVT.

Bilbranschens intresseorganisation, Mobility Sweden, har plockat fram siffror på vad det kostar per mil att framföra sitt fordon.

För den genomsnittliga bilisten är hittills i år elektricitet det drivmedel som orsakar minst hål i plånboken.

Testet gick till så att organisationen jämförde årets första åtta månader med motsvarande period i fjol. De tävlande var bensin, diesel, el som du tar ifrån din bostad och el när du laddar på station längs med vägen.

Väntade pallplatser

Pallplatserna togs av:

  1. El hemma
  2. El på station
  3. Diesel
  4. Bensin

Men, framhåller organisationen, det kan skifta kraftigt beroende på var man bor i Sverige. I elområde 4, södra Sverige, har som bekant elnotan varit extrem hög. Därför har det där för genomsnittsbilisten varit snudd på dubbelt så dyrt att tanka sin elbil full i syd, jämfört med motsvarande bilist i norr.

Årets sista sommarmånad, till exempel, betingade milpriset för ett elfordon i syd 9 kronor och 50 öre för bilisten som fyllde på i hemmet. Aningen dyrare än på en station längs med vägen, där stationsägaren ofta kan ha förhandlat sig fram till bra elpriser över tid.

Osäker framtid

Motsvarande summa i norra Sveriges två områden var 2 kronor och 60 öre per mil.

Den blivande regeringen gav inför valet ett löfte om kraftigt sänkta priser på bensin och diesel, så beroende på vad den nya högerkonstellationen bestämmer sig för att driva för bränslepolitik så kommer priserna på drivmedel alldeles säkert att fortsätta hamna under lupp.

Foto: Myenergy

Text: Redaktionen