TRAFIK: Ny dödsolycka med kritiserat fordon

2022 10 15

Ännu en dödolycka med det så populära fordonsslaget A-traktor inträffade i natt. En 15-årig pojke omkom när det fordon han och tre andra färdades i körde av vägen och in i ett träd.

– En förundersökning om vårdslöshet i trafik är inledd. Bilen är beslagtagen, säger Andreas Odén, vakthavande befäl i region Väst till SVT.

Det var vid strax före midnatt som larmet kom om en trafikolycka strax utanför Grebbestad i Västra Götaland.

– Fyra tonårspojkar satt i bilen och en av dem är konstaterat avliden, framhåller Odén, enligt Expressen.

Det här är bara en i raden av allvarliga olyckor med A-traktorer som inträffat på sistone.

Andra dödsolyckan på kort tid

Så sent som för bara två veckor sedan omkom två personer i trakterna kring Trollhättan när det fordon de, en flicka och en pojke färdades i, krockade med en lastbil.

Listan kan göras längre sedan 2020. Det var då Transportstyrelsen gjorde om reglerna för att ställa om fordon till A-traktorer.

Plötsligt exploderade fordonstypen på svenska vägar. Unga upptäckte hur lätt det var att ta sig mellan vänner och samlingsplatser när kollektivtrafiken sedan länge hade slutat gå.

Men nu vill polisen se en skärpning för fordonen.

Utredning pågår

Transportstyrelsen har fått i uppdrag att till november ta fram förslag och åtgärder:

–  Exempel på sådana frågor är vilken hastighet som ska gälla för A-traktorer, det rör frågor som begränsar manipuleringen av hastigheten och det rör bälteskrav, framhöll Mikael Stridsberg, utredare på myndigheten, till SR i slutet på september.

Dessutom understryker myndigheten handlar det om hur pass redo unga är för att hantera fordon i trafik och att målsmännen bör reagera:

– En 15-åring med mopedkörkort har inte erfarenhet och mognad för att köra en regelrätt bil säger Mikael Andersson på Transportstyrelsen.

Stort föräldraansvar

Han tillägger dessutom:

– Jag vill trycka på att det finns ett stort föräldraansvar i den här frågan.

Enligt Transportstyrelsen skadades 146 personer i olyckor med A-traktor 2019, året efter skadades 214 personer och fram till och med augusti 2021 skadades 200 personer i A-traktorolyckor.

Foto: S Rodgersson

Text: Redaktionen