Toppolitiker vill att Putin lönnmördas

2022 03 04

– Du skulle göra ditt land – och världen – en stor tjänst.

Det framhåller den amerikanske toppolitikern och senatorn Lindsey Graham och syftar på den person som kan mörda Rysslands diktator.

Tongivande i partiet

Den republikanska senatorn från South Carolina är en av de mest tongivande i republikanska partiet och har suttit hela 27 år i USA:s kongress i Washington DC.

Han hoppas att någon ser till att Putin somnar in snarast möjligt.

Någon måste kliva fram

– Hur ska det här sluta! Någon i Ryssland måste kliva fram – och ta ut den här killen, säger senator Graham till Fox News.

Lindsey Graham har setts som en av Donald Trumps närmaste allierade. Trump fick under sin tid vid makten hård kritik för sitt gullande med Putin men hans parti förblev till stor del negativa till diktatorn.

Mordet på Julius Caesar

Senatorn gick även ut i sociala medier och vidareutvecklade sin ståndpunkt om Rysslands brutala diktator.

– De enda som kan fixa det här är det ryska folket. Finns det någon Brutus i Ryssland, frågar sig Lindsey Graham med hänvisning till mordet på Romarrikets Julius Caesar.

23 knivhugg

Diktatorn Caesar skall ha lönnmördats av en grupp senatorer år 44 före Kristus i samband med ett möte med kejsaren. Han knivhöggs 23 gånger då senatorerna ansåg att hans diktatur hotade landet.

Försökte lönnmörda Hitler

Senator Graham gör även andra liknelser.

– Finns det någon som är mer framgångsrik än Överste Stauffenberg i ryska militären, frågar han sig.

Claus von Stauffeberg var en tysk överste som var nyckelfigur i det misslyckade försöket att lönnmörda Hitler i slutet av andra världskriget.

Målet var att ta kontrollen över Tyskland och sluta fred med Väst innan allt var förlorat.

Nynazister

Lindsey Grahams besked om att han vill se Putin mördad kommer efter diktatorns senaste TV-tal där han i vanlig ordning spårade ur och hävdade att det är nynazister som Ryssland jagar i Ukraina.

Mördaren bör hyllas

USA-senatorn menar att den ryss som kliver fram och tar Putin av daga bör hyllas världen över.

– Du skulle göra ditt land – och världen – en stor tjänst, tillägger Lindsey Graham.

Senatorn har även presenterat en resolution i USA:s kongress mot Putin kopplad till att han begått krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Mördat sitt eget folk

– Under 20 års tid har Putin mördat sitt eget folk, fängslat oliktänkande, [och] oppositionsledare, begått krigsbrott i Syrien och Tjetjenien och inget har hänt, anser Graham som menar att det nu är läge att ta i med hårdhandskarna mot Putin en gång för alla.

Foto: Lindsey Graham FB

Text: Redaktionen