Toppolitiker vill att Putin lönnmördas

2022 03 04

– Du skulle göra ditt land – och världen – en stor tjänst.

Det framhåller den amerikanske toppolitikern och senatorn Lindsey Graham och syftar på den person som kan mörda Rysslands diktator.

Tongivande i partiet

Den republikanska senatorn från South Carolina är en av de mest tongivande i republikanska partiet och har suttit hela 27 år i USA:s kongress i Washington DC.

Han hoppas att någon ser till att Putin somnar in snarast möjligt.

Någon måste kliva fram

– Hur ska det här sluta! Någon i Ryssland måste kliva fram – och ta ut den här killen, säger senator Graham till Fox News.

Lindsey Graham har setts som en av Donald Trumps närmaste allierade. Trump fick under sin tid vid makten hård kritik för sitt gullande med Putin men hans parti förblev till stor del negativa till diktatorn.

Mordet på Julius Caesar

Senatorn gick även ut i sociala medier och vidareutvecklade sin ståndpunkt om Rysslands brutala diktator.

– De enda som kan fixa det här är det ryska folket. Finns det någon Brutus i Ryssland, frågar sig Lindsey Graham med hänvisning till mordet på Romarrikets Julius Caesar.

23 knivhugg

Diktatorn Caesar skall ha lönnmördats av en grupp senatorer år 44 före Kristus i samband med ett möte med kejsaren. Han knivhöggs 23 gånger då senatorerna ansåg att hans diktatur hotade landet.

Försökte lönnmörda Hitler

Senator Graham gör även andra liknelser.

– Finns det någon som är mer framgångsrik än Överste Stauffenberg i ryska militären, frågar han sig.

Claus von Stauffeberg var en tysk överste som var nyckelfigur i det misslyckade försöket att lönnmörda Hitler i slutet av andra världskriget.

Målet var att ta kontrollen över Tyskland och sluta fred med Väst innan allt var förlorat.

Nynazister

Lindsey Grahams besked om att han vill se Putin mördad kommer efter diktatorns senaste TV-tal där han i vanlig ordning spårade ur och hävdade att det är nynazister som Ryssland jagar i Ukraina.

Mördaren bör hyllas

USA-senatorn menar att den ryss som kliver fram och tar Putin av daga bör hyllas världen över.

– Du skulle göra ditt land – och världen – en stor tjänst, tillägger Lindsey Graham.

Senatorn har även presenterat en resolution i USA:s kongress mot Putin kopplad till att han begått krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Mördat sitt eget folk

– Under 20 års tid har Putin mördat sitt eget folk, fängslat oliktänkande, [och] oppositionsledare, begått krigsbrott i Syrien och Tjetjenien och inget har hänt, anser Graham som menar att det nu är läge att ta i med hårdhandskarna mot Putin en gång för alla.

Foto: Lindsey Graham FB

Text: Redaktionen


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Sensationellt besked från Finland: “Bomba Ryssland”

2024 03 01

Finland går nu tvärsemot flera Natoländer – inklusive USA.

Det står klart efter ett i sammanhanget mycket uppseendeväckande besked från Helsingfors.

Sveriges grannland ger nämligen Ukraina grönt ljus att använda finska vapen för att slå till mot Ryssland – på rysk mark.

Det finns inga restriktioner för vad den ukrainska militären får lov att göra med deras vapen, klargör både Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Jukka Kopra, ordförande för finska parlamentets försvarsutskott.

– Om nödvändigt bör Ukraina också slå mot militära mål på den ryska sidan. Det är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN-stadgan tillåter att militära mål attackeras över landsgränserna, säger Jukka Kopra till Yle.

Går emot USA

Finland överväger “på allvar” också att skicka Taurus – kryssningsmissiler avsedda för långdistansmål – för att hjälpa Kyiv.

Beskedet är raka motsatsen till flera andra Natoländers hållning i frågan. Exempelvis har USA uppmanat den ukrainska militären att inte använda USA-tillhandahållna vapen för att utföra attacker på ryskt territorium.

– Vi har bett ukrainarna att inte använda USA-levererad utrustning för direkta attacker mot Ryssland, sade armégeneralen Mark Milley till Reuters förra året.

Uppmanar Tyskland

Tyskland är ett annat land med samma inställning.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har hållit inne på leveranser av Taurus, just med anledning av att Natolandet fruktar att vapnen kommer att användas för att slå mot mål djupt inne i Ryssland och därmed dra in Tyskland i ett krig med Vladimir Putin.

Men Finland uppmanar tyskarna att ändra sig.

– Jag uppmuntrar Tyskland att seriöst överväga det. Den tyska regeringen vet att det skulle vara av stor betydelse, säger Antti Häkkänen till Yle.

Putinregimen varnar för "tredje världskrig"

Ryssland har tidigare utfärdat skarpa varningar, mot bland annat Tyskland, om väst börjar förse Ukraina med just Taurus.

Det skulle göra länderna till “legitima mål”, har Kreml uppgett och talat om en "röd linje" som inte får passeras.

– Dessa idioter driver oss aktivt mot tredje världskriget, sade den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i höstas.

Även Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har varnat för samma scenario.

– Det här är ett helt annat vapen som kommer att leda till, låt oss säga, ytterligare en omgång av eskalerade spänningar, sade han enligt Reuters i somras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen