Toppolitiker i Liberalerna kallades kommunist

2021 03 25

Inför Liberalernas omröstning på söndag om ja eller nej till M-KD-SD-linjen har tonen på interna partiforum kört ner i diket.

Flera liberaler berättar om elakheter och personpåhopp för Ekot.

– Jag blir ledsen. Jag tycker att det är så dåligt av vuxna människor att inte kunna skilja på sak och person, säger Mari Lindahl, regionpolitiker i Jönköping, till Ekot. Hon ansvarar för den slutna Facebookgruppen team Liberalerna med 1 600 liberaler där hon konstaterar att det skrivs så elaka saker att hon måste be partikamrater att radera sina inlägg eller så tvingas hon ta bort dem själv.

Även Stockholms regionråd Anna Starbrink som säger nej till M-KD-SD-linjen berättar om den obehagliga stämningen. Hon har fått meddelanden i sociala medier som är långt ifrån trevliga.

– Jag har fått meddelande på Facebook om att jag borde lämna partiet, att jag egentligen är en kommunist, att jag inte hör hemma och att jag är illojal och så, säger hon till Ekot.

Ekot rapporterar att liberaler på båda sidor i regeringsfrågan drabbats av påhopp i sociala medier.

ANALYS

Att det sker personangrepp och ständiga övertramp i sociala medier är tyvärr inget som överraskar någon och politiken är verkligen inget undantag.

När det gäller Liberalerna är det uppenbart att partiledningen har en läkandeprocess att ta sig an efter söndagens omröstning. Samtidigt finns det en risk för att partiledningen lägger så mycket fokus på att göra alla inom partiet nöjda att man blir motstridig och luddig i sin kommunikation till väljarna och då lär kräftgången fortsätta.

Partiledaren Nyamko Sabuni står inför en stor utmaning efter omröstningen på söndag.

[forminator_poll id="2295"]