TOPPLISTA: Här är Sveriges mest inflytelserika EU-politiker

2021 11 17

Socialdemokraterna och Liberalerna ligger i topp när det gäller Sveriges mest inflytelserika EU-parlamentariker.

Det avslöjar Vote Watch Europe som varje år presenterar sitt så kallade Influence Index.

Guteland och Karlsbro

Indexet utgörs en av utvärdering av hur mycket politiskt och socialt inflytande varje EU-parlamentariker har i EU-parlamentet. De två topplaceringarna innehas av Jytte Guteland (S) och Karin Karlsbro (L).

För Liberalerna är det en extra stor framgång då de bara har ett mandat.

Känns otroligt roligt

– Som ledamot för Sveriges mest Europavänliga parti känns det otroligt roligt att få ett kvitto på att vårt hårda arbete gör avtryck. Liberalerna har inflytande i avgörande frågor som handels- och klimatpolitiken. Om man vill göra skillnad där finns det inget alternativ till ett starkt EU-samarbete, säger Karin Karlsbro (L) som rankats som Sveriges näst mest inflytelserika EU-parlamentariker för andra året i rad

– Min placering på detta index ser jag som ett bevis på att det går att påverka och att Liberalerna fortsätter att ha en stark position för att forma de viktiga beslut som fattas i EU, säger hon

Vrida upp klimatambitionerna

Jytte Guteland gläds också över framgången.

– Kul att Vote Watch rankar mig som som den tredje mest inflytelserika klimatpolitikern i Europaparlamentet. Det inflytande jag har kommer jag och mina kollegor använda för att vrida upp klimatambitonerna så mycket vi kan, framhåller hon.

Fyra svenskar

Av EU-parlamentets 705 ledamöter är det fyra svenskar som tagit sig in på topp 100-listan.

🔸 63, Jytte Guteland (S)

🔸 65, Karin Karlsbro (L)

🔸 66, Johan Danielsson (S)

🔸 83, Alice Bah Kuhnke (MP)

Tyskland i topp

Sett till inflytande fördelat per medlemsland så ligger Tyskland i topp och Frankrike sist vilket förklaras av Europaportalen.

– Många franska parlamentariker sitter i partigrupper med mindre inflytande som nationalistiska ID och vänsterpartistiska GUE/NGL vilket gör att landets genomsnittliga politiska inflytande blir lägre enligt Votewatchs mätmetod.

Första mandatperioden

Europaportalen förklarar även Sveriges medelmåttiga placering.

–  Sverige hamnar först på plats 18 av de 27 medlemsländernas ledamöter. En delförklaring till detta kan vara att många av de svenska ledamöterna sitter sin första mandatperiod och därmed inte hunnit få det inflytande som mer erfarna ledamöter har kunnat skaffa sig.

Ranking och land:

1, Tyskland

2, Spanien

3, Rumänien

4, Portugal

5, Belgien

6, Finland

7, Luxemburg

8, Polen

9, Estland

10, Lettland

11, Malta

12, Nederländerna

13, Danmark

14, Tjeckien

15, Irland

16, Slovenien

17, Bulgarien

18, Sverige

19, Österrike

20, Litauen

21, Cypern

22, ,Kroatien

23, Grekland

24, Slovakien

25, Italien

26, Ungern

27, Frankrike

Foto: Liberalerna resp. Jytte Guteland FB


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen