Tonåring satte skräck i område – nu straffas hela familjen

2023 04 21

En 17-årig pojke har satt skräck i ett grannområde i Göteborg.

Tillsammans med det kriminella gäng som pojken kopplas till har han utfört blåljussabotage, hanterat droger och hotat grannar. Detta trots att han flera gånger omhändertagits av polisen.

– Vid två tillfällen har tonårssonen hotat grannar i föräldrarnas trappuppgång med att han ska bränna ner deras hem. Vid flera tillfällen har han också spottat på grannarnas lägenhetsdörrar, rapporterar tidningen Hem & Hyra.

Vid ett annat tillfälle ska pojken ha misshandlat en besökare i det aktuella trapphuset.

17-åringen utdelade flera slag och sparkar, även efter att offret fallit till marken.

Agerar mot hela familjen

Pojkens agerande fick till slut hyresvärden att agera mot hans familj. Hyresvärden sa upp kontraktet med föräldrarna, men hyresnämnden stoppade uppsägningen.

– Hyresnämnden ansåg inte att bevisningen höll utan valde i stället att tro på familjens berättelse, uppger Hem & Hyra.

Men hovrätten gör en annan bedömning.

Familjen vräks från lägenheten, rapporterar P4 Göteborg.

Det nya beslutet har fattats efter att pojken dömts till fängelse för en rad olika brott – bland annat misshandel och olaga hot.

Hovrätten fäster också stor vikt vid att pojkens kriminella handlingar har fortsatt, trots att föräldrarna fått upprepande varningar från både polis och hyresvärd.

Ska bli ännu enklare

I juli 2022 tillsatte den dåvarande S-regeringen en utredning om åtgärder för att skapa tryggare bostadsområden. Utredningen ska bland annat behandla kraftfullare åtgärder mot hyresgäster som missköter sig.

Nuvarande högerregering vill gå ännu längre.

I ett tilläggsdirektiv till utredningen föreslår regeringen att fler familjer ska kunna vräkas från sin hyreslägenhet om ett barn begår brott.

–  Familj och föräldrar har en avgörande betydelse för att före­bygga brotts­lighet hos barn och unga. Med dagens beslut tar vi ett viktigt steg för att tydlig­göra föräld­rars ansvar, sa justitieminister Gunnar Strömmer (M) i samband med att regeringen presenterade förslaget.

Foto: L. Villasmil

Text: Redaktionen