Tomater kopplas till otäck sjukdom
2025 11 24
I länder med omfattande tomatodling är förekomsten av den allvarliga nervsjukdomen Parkinson som högst.
Det fastslår en ny studie, rapporterar ScienceDirect som samlar vetenskapliga, tekniska och hälsorelaterade studier från välansedda forskare.
Enligt den nya studien kan det finnas ett samband mellan konsumtion av tomater och utveckling av Parkinson sjukdom.
Detta eftersom bekämpningsmedel som används i tomatodling kan påverka nervsystemet och potentiellt öka risken för den kroniska sjukdomen.
– Enligt studien har användningen av bekämpningsmedel inom jordbruket ökat globalt under de senaste decennierna. Förekomsten av Parkinsons sjukdom verkar öka snabbast i länder där tomatproduktionen ökar mest, rapporterar finska Iltalehti som tagit del av studien.
Krävs mer studier
Forskarna betonar att det krävs fler studier för att kunna fastslå sambandet mellan tomaternas bekämpningsmedel och Parkinson sjukdom.
– Vi vill understryka behovet av vidare forskning om bekämpningsmedel som används i dag, framhåller forskarna.
LÄS MER: Kräver ”kompensation” – Kreml hotar USA
Giftiga ämnen kan förstöra celler
Ungefär 20 000 svenskar lider av Parkinsons sjukdom. Varje år drabbas omkring 2 000 nya personer av sjukdomen.
Parkinson sjukdom bryter ner nervceller som tillverkar dopamin – en signalsubstans i hjärnan som är viktig för rörelsekontroll.
Enligt organisationen Hjärnfonden ger sjukdomen besvär som:
- långsamhet
- skakningar
- stelhet
Det är vanligast att drabbas av sjukdomen mellan 55 och 65 års åldern.
– Orsaken till att man får Parkinsons sjukdom är inte helt kartlagd men flera faktorer tycks samverka. Det finns forskning som tyder på att vissa former av sjukdomen kan vara ärftliga. Vissa giftiga ämnen kan också göra att celler i hjärnan, som bildar viktiga signalsubstanser, förstörs, framhåller Hjärnfonden.
LÄS OCKSÅ: ”Tjänst för kunderna som försvinner” – Ica-butik slår larm
Foto: T. Hermans
Text: Redaktionen


