TITTA UPP PÅ HIMLEN: Häftiga fenomen under hela månaden
2023 05 08
Ta chansen och bevittna några fantastiska syner på natthimlen under maj månad.
Nasa har beskrivit april som den perfekta månaden för rymdnördar, enligt The New York Times.
Men även maj månad bjuder upp till dans. Våren är nämligen en perfekt period för dig som gillar att hålla utkik efter spektakulära fenomen i skyn.
De senaste dagarna har natthimlen bjudit på flera häftiga händelser. Till exempel hade svenska folket under helgen chans att se hur rester av Halleys komet – kometen som passerar jorden vart 75:e år – dundrade in i atmosfären.
I fredags kväll skedde dessutom en partiell månförmörkelse och den som lyckades fånga fenomenet med blicken kunde se att månen iakttog en röd färg under händelseförloppet.
Blåaktiga bländande stjärnor
Men för den som missade helgens festligheter på himlen finns det fler chanser att få syn på otroliga skådespel under nätterna.
Under hela maj månad har du exempelvis mycket goda chanser att få en riktigt bra vy över stjärnbilden Jungfrun och dess otroligt fascinerande stjärna Spica – som också är den ljusaste i hela stjärnbilden.
– Den bländande stjärnan består egentligen av två stjärnor som kretsar tätt om varandra, framhåller tidningen Illustrerad vetenskap.
– Stjärnorna är blåaktiga, väldigt varma och relativt stora eftersom de är sju respektive tio gånger tyngre än solen.
Så optimerar du chanserna
Bäst chanser att se Spica har du klockan 23 på kvällen. Titta cirka 20 grader över horisonten i sydlig riktning – så kan du se stjärnan med blotta ögat.
Använder du kikar kommer du även kunna få se det blå ljus som omger Spica. Har du tillgång till ett teleskop kan du även få syn på flera av Jungfruns galaxer.
Fler fenomen
Senare under månaden, mer specifikt 19 maj, kommer du också att ha chans att se den så kallade E-nebulosan som förmörkar stjärnhimlen.
Övriga fenomen som är värda att hålla utkik på under maj månad är hur Venus och Mars lyser upp kvällarna.
– Båda planeterna finns dessutom i närheten av Tvillingarnas Castor och Pollux, tipsar Astroinfo.se.
Månen ansluter till sällskapet kring den 23–24:e som en extra krydda.
Se bild på Spica här
När det gäller Spica består stjärnan egentligen av två stjärnor – som ofta beskrivs som “två skollheta ägg” och väger sju gånger mer än solen.
Du kan se en bild på de starka stjärnorna på Illustrerad vetenskaps hemsida genom att klicka här.
Foto: R. Bhosale
Text: Redaktionen