Tips till alla som älskar tomater – så blir de ännu godare
2024 09 14
För den som älskar tomater finns det bra sätt att se till att de blir ännu godare.
Många som tycker om att odla tomater kämpar med att få dem att hinna mogna i tid.
Det finns mycket man kan göra för att de gröna tomaterna ska bli rödare, säger trädgårdsexperten Tony Johansson till SR.
– Ta äpplen och sånt där som är lite övermogna. Man lägger dem i botten på krukan liksom, de avger sådana här gaser som gör att tomaterna mognar lite snabbare, säger han till radiokanalen.
Kan ta in dem
För många som odlar tomater är det svårt att få dem tillräckligt mogna innan frosten kommer, då tomaterna bör tas in.
– Man kan ju ta in dem. De eftermognar om de får bli klara storleksmässigt på plantan. Man kan lägga dem lite luftigt, och man kan väl lägga dem i fönstret, säger Tony Johansson.
– Det klassiska med sådana här italienska vintertomater var ju att man hängde upp dem i gardiner och sånt där, eller kring spisen, och så plockade man hela vintern, säger han till radiokanalen.
Det är viktigt att komma ihåg att tomaterna riskerar att börja mögla om de är kvar för länge ute. Då är det bättre att plocka dem och låta dem eftermogna.
Få tomater att eftermogna
Om man vill få tomater att eftermogna inne så är det värmen som är viktigast, enligt tidningen Land.
Ett sätt är att plocka tomaterna, gärna med en liten kvist kvar, och lägga dem på köksbänken, enligt tidningen.
Där är det varmt, och en annan fördel är att det är lätt att ha koll på tomaterna när de ligger på köksbänken, så att de inte börjar mögla.
Ett annat sätt kan vara att lägga tomaterna på en tidning i en kökslåda, tillsammans med ett äpple eller en mognande banan.
Vill man inte ha dem i kökslådan kan man även lägga dem i en papperspåse eller en kartong.
Om man har gröna tomater som man inte har lyckats få röda, kan man även använda gröna tomater i sin matlagning, tipsar Aftonbladet. Man kan till exempel gör sin egen tacosås eller tomatchutney på de omogna tomaterna, enligt tidningen.
Foto: Engin Akyurt
Text: Redaktionen