TIMES: 400 betalda yrkesmördare jagar Ukrainas president

2022 02 28

Rysslands diktator Putin har sjösatt en blodtörstig plan som går ut på att mörda Ukrainas president så snart som möjligt.

Det avslöjar den ansedda brittiska tidningen The Times som nu rapporterar nya detaljer om Vladimir Putins förfärliga metoder när det gäller Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Spåra upp och mörda

Putin har anlitat 400 yrkesmördare som fått betalt för att bege sig till Ukrainas huvudstad Kyiv med en och samma huvuduppgift – spåra upp Volodymyr Zelensky och mörda honom, uppger tidningen.

Yrkesmördarna ska dessutom ha fått i uppgift att mörda ytterligare 23 personer.

Avrätta folkvalda politiker

På legosoldaternas mordlista återfinns de främsta folkvalda politikerna i Ukraina och förutom president Zelensky handlar det om till exempel Kyivs borgmästare Vitalij Klykto och landets premiärminister Deny Sjmyhal.

Brutala och laglösa

De 400 yrkesmördarna skall nu finnas på plats i Kiev och rör sig bland de 2,8 miljoner invånarna med målet att finna vägar att få fatt i presidenten och de andra toppolitikerna.

Yrkesmördarna ska ha hämtats från det brutala och laglösa privata soldatnätverket Wagnergruppen som är känd för att utföra Moskvas smutsjobb i fjärran land.

Flugits in från Afrika

Legosoldaterna har flugits in från Afrika för vem veckor sedan och stora finansiella belöningar har utlovats till den som kan avsluta Volodymyr Zelenskys liv rapporterar The Times.

Ukrainas regering skall ha nåtts av information om Putins blodtörstiga planer i helgen vilket legat till grund för en ökad finkamning av huvudstaden i jakten på yrkesmördarna.

Jakt i Kyiv

Det utegångsförbud som varit på plats under helgen har koppling till jakten på yrkesmördarna enligt The Times. Kyivs ledning gick ut med påbud om 36 timmars strikt utegångsförbud vilket möjliggjorde en effektivare jakt på yrkesmördarna.

Kan klassas som agenter

Civila informerades om att ifall de bröt mot utegångsförbudet så kunde de klassas som agenter från Kreml och riskerade att bli likviderade.

En del misstänka legosoldater har också kunnat gripas de senaste timmarna.

Geopolitiska intressen

Wagnergruppen används av Rysslands diktator för att utföra olagliga och extremt våldsamma operationer i konfliktzoner runt om i världen där Ryssland anser sig ha geopolitiska intressen.

Bland annat låg Wagnergruppen bakom några av de värsta övergreppen och halshuggningarna i samband med kriget i Syrien, rapporterar New York Post

Våldtäkter och rån

Gruppen som består av legosoldater och yrkesmördare gjorde sig även skyldig till omfattande våldtäkter och rån mot civila i Centralafrikanska Republiken i fjol enligt tidningen.

Arkivfoto: D. Spanic

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen