Till hårt angrepp mot V – Har länge sympatiserat med Venezuela och Kuba

2021 09 22

Centern går nu till generalangrepp mot Vänsterpartiet och lyfter fram partiets historiska kopplingar till kommunismen.

– Det är lätt att glömma att det här faktiskt är ett före detta kommunistparti som länge sympatiserat med väldigt extrema regimer som Kuba och Venezuela, säger Centerns ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl till SVT.

Häftig attack mot V

Han går till häftig attack mot Vänstern som kan vara en nödvändig potentiell part om Centern ska kunna bilda regering utan SD efter valet, beroende på valresultatet.

– Det står faktiskt i deras program att de vill förstatliga delar av näringslivet. De har ingen makt nu, bland annat tack vare oss. Så folk kanske inte reflekterar att de är så extrema, framhåller centertoppen till SVT.

Ser skattebetalarna som bankomater

– De betraktar skattebetalarna som någon slags bankomat, säger Martin Ådahl till SVT.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar anser att Ådahl har en gammaldags och utgången bild av hennes parti.

V efterfrågar respektfullare ton

– Det är onödigt att svartmåla olika partier. Vi kan väl ha ett mer respektfullt samtal med varandra istället, säger Nooshi (V) som betonar att V säger nej till marknadshyror, vill stärka välfärden och höja de lägsta pensionerna, vilket hon ser som bra politik för landet i ett uttalande till SVT.
– Att säga som han gör är att peka finger åt väldiga stora grupper, menar Dadgostar (V).

ANALYS

Det är sannolikt lättare att få med sig väljare i kritik mot andra partier om man pekar ut vad som är fel i partiernas sakpolitik istället för att kalla varandra för olika saker och dra fram hur det såg ut förr i tiden.

Att gå till kommunistattack mot V och nazistattack mot SD är förknippat med vissa risker och det finns inget som garanterar att den typen av angrepp kommer att ge utdelning inför valet 2022.

Mer påhopp än sakfokus

När Centern lyfter fram Kuba och Venezuela framstår kritiken mer som grova påhopp än sakligt fokus på aktuella dagsfrågor.

Samtidigt indikerar kritiken att Vänsterpartiet ännu inte har nått den punkt där partiet behöver upphöra med att markera och kommunicera var partiet står i relation till partiets egen historia och andra länders regimer bakåt i tiden. Inte minst kommer  V:s partiprogram och andra partidokument att hårdgranskas av media och av andra partier.

Foto: Martin Ådahl, FB, Vänsterpartiet

[yop_poll id="636"]