TIGER TEAM: Topphemligt USA-team – Tränar för kärnvapenattack

2022 03 24

En hemlig amerikansk grupp på regeringsnivå jobbar med övningar där olika svar på ett ryskt användande av otillåtna vapen testas.

Det handlar om potentiella amerikanska reaktioner i ett scenario där Ryssland bestämmer sig för att passera gränser som Väst varnat för i mycket kraftfulla ordalag –att använda biologiska eller kemiska vapen, samt i värsta fall – kärnvapen.

Högsta nivå inom Pentagon

Flera involverade personer i projektet som går under namnet ”Tiger Team” har bekräftat informationen, rapporterar New York Times.

I gruppen ingår flera personer i Vita Huset som tjänstgör på högsta nivå inom försvarshögkvarteret Pentagon och oron för att ett pressat Kreml och en desperat Putin ska ta till förbjudna biologiska eller kemiska vapen har ökat betydligt de senaste veckorna.

Arbetat i tystnad

Det speciella arbetslaget har arbetat i tystnad under Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Deras huvudsakliga uppgift har varit att ta fram beredskapsplaner på hur USA och dess allierade kan reagera på den ryska diktatorn Vladimir Putins drag i sitt krig mot Ukraina och i sin aggression mot Väst.  

Gruppen har träffats flera gånger i veckan, uppger New York Times.

Planerat inför olika scenarier

Förutom ett ryskt användande av otillåtna vapen har ”Tiger Team” planerat för scenarier där Ryssland utökar sitt krig. I sådana scenarier väljer Putin att invadera grannländerna Moldavien och Georgien.

Attackerar vapenleverans

Gruppen av nationella säkerhetstjänstemän har även planerat för reaktioner i ett scenario där Ryssland attackerar konvojer i Natos territorium, som innehåller militär hjälp till Ukraina.

Det och andra oförutsedda händelser kommer att vara centrala i kommande Nato-möten mellan ledare från samtliga medlemsländer, uppger flera tjänstemän till New York Times.

Tränar på kärnvapenscenario

Rapporterna om att USA tränar inför ett kärnvapenscenario kommer kort efter att Kremls talesman Dmitrij Peskov framhävt att Ryssland kan använda kärnvapen i kriget i Ukraina om landet står inför ett ”existentiellt hot”.

– Vi har ett koncept för inhemsk säkerhet och det är offentligt. Du kan läsa om alla anledningar till att kärnvapen kan användas. Så om det finns ett existentiellt hot mot vårt land, då kan det användas i enlighet med vårt koncept, sade han till CNN.

Hård kritik

USA har riktat hård kritik mot Peskovs uttalande.

– Det är inte så en ansvarsfull kärnvapenmakt ska agera, kommenterade John Kirby, amerikanska försvarsdepartementets talesman, enligt The Guardian.

USA:s före detta försvarsminister Leon Panetta riktade även hård kritik mot Peskovs uttalande.

– Jag kan inte se det på något annat sätt än som väldigt farligt när Ryssland letar efter en möjlig ursäkt för att få använda kärnvapen, sade hon till CNN och tillade:

– Och att basera det på en falsk premiss om att Ryssland är hotat. Jag tror att vi bör känna en verklig oro över att Ryssland åtminstone överväger den möjligheten.

Topphemligt - Varför avslöjas det då?

Att ett fenomen är hemligt röner alltid uppmärksamhet och intresse och inte minst även en del nyfikna frågor.

En av frågorna är hur det kan vara hemligt om det nu är känt i media. Svaret är naturligt nog att det var hemligt - fram till att det kom ut i media. Tiger Team har alltså varit okänt för allmänheten till dess det kom ut i media, det vill säga nu.

Myndigheterna är med på noterna

En annan fråga är om media då inte gör fel som går ut med informationen. Det finns tillfällen där den saken kan diskuteras och där är ju personer som Julian Assange och Chelsea Manning aktuella namn. Men i de allra flesta fallen inklusive detta fall med Tiger Team är det ofta inga som helst problem - tvärtom - myndigheterna kan samverka med media.

Sänder ett budskap

I praktiken innebär det att ett projekt har varit hemligt fram till en viss tidpunkt då man bedömer att det finns fördelar med att informationen når ut i media. I detta fall kan det exempelvis vara fördelaktigt om Moskva känner till att en överträdelse av förbudet mot biologiska och kemiska vapen kommer att besvaras blixtsnabbt och med full kraft från Vita Huset och den fria världen.

Att gå ut i media med information - som fram till nu har varit topphemlig - är därmed helt enligt planerna och har viktiga syften.

Foto: D. Spanovic

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen