TIDIGARE SPIONCHEFEN: Putin skickas till sjukhus inom kort – lär inte återvända till makten

2022 05 23

Den ryska diktatorn kommer att flyttas till ett sanatorium och fråntas makten senast 2023.

Det förutspår Sir Richard Dearlove, före detta chef för brittiska underrättelsetjänsten MI6, rapporterar Daily Mail.

Dearlove var chef för MI6 mellan 1999 och 2004. Idag driver han en podcast vid namn One Decision, där han i ett avsnitt förklarar hur han tror att framtiden kommer se ut för Rysslands diktator Vladimir Putin.

Förutspår sanatorium

Putins framtidsutsikter är inte speciellt goda, om man får tro den förre spionchefen. Han spekulerar nämligen i att det är högst sannolikt att Putin inom kort skickas till ett sanatorium, en typ av sjukhus där man historiskt sett behandlat patienter med lungtuberkulos. 

“Kommer vara borta 2023”

Om så sker lär han även bli av med makten, påstår Dearlove.

– Jag tror att han kommer att vara borta 2023 – men förmodligen till sanatoriet, från vilket han inte kommer att ta sig fram som ledare för Ryssland. Jag säger inte att han inte kommer att komma ut från sanatoriet, men han kommer inte att framstå som Rysslands ledare längre, säger han i podcasten enligt Daily Mail.

Början på slutet

Dearlove spekulerade vidare att världen sannolikt ser början på slutet för Putinregimen. Det behöver dock inte betyda att ingen annan likasinnad politiker fortsätter i samma spår som den nuvarande presidenten, framhäver han.

– Ekonomin är i en enda röra, sanktionerna kommer verkligen att börja bita ihop under de kommande tre till sex månaderna. Det kommer att bli mycket hög inflation (...) och militärt sett är det ett fullständigt fiasko, säger Sir Richard Dearlove.

Makten glider ur händerna

En annan före detta spion från MI6, Christopher Steele, hävdar att makten håller på att glida Putin ur händerna på grund av dålig hälsa. 

Steele, som opererat i Ryssland som brittisk agent, påstår att Putin behöver regelbundna pauser för att ta emot medicinsk behandling och att det inte längre finns någon “tydlig politisk ledning” i Moskva, skriver Daily Mail.

Ihärdiga rykten

Det har under den senaste månaden ihärdigt ryktats om diktatorns hälsoproblem. De första ryktena blossade upp efter en märklig video där Putin till synes behöver hålla sig fast i bordet vid ett möte, vilket ledde till spekulationer om Parkinson.

Oberoende ryska Projekt Media hävdade efter en granskning att Putin regelbundet träffat en kirurg och expert på sköldkörtelcancer. 

Locket på från Ryssland

Ryssland och Kreml själv har lagt locket på gällande presidentens hälsa och undvikit att kommentera frågan. Den närmaste en kommentar världen har fått var när utrikesminister Sergej Lavrov fick frågan i en italiensk tv-intervju i början av maj.

– Fråga de utländska ledarna, svarade Lavrov svävande och syftade på det besök av FN:s generalsekreterare António Guterres som nyligen hade ägt rum i Moskva vid tillfället.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen