Tidigare riksbankschefen svarar på kritiken

2024 01 11

Riksbanken har kritiserats för att man lämnade styrräntan på en unik låg nivå under en längre period.

Mellan åren 2015 – 2019 hade Sverige minusränta.

Beslutet fattades under den före detta riksbankschefen Stefan Ingves ledning.

I dag ligger styrräntan på 4,0 procent.

Kritiken har haglat mot Sveriges centralbank. Många bedömare och experter anser att Riksbanken höll räntan på en låg nivå under en för lång tid, vilket ökade hushållens skulder.

– När Riksbanken införde minusräntan 2015 tog skuldtillväxten fart. Hushållens skulder i Sverige i förhållande till inkomst är i dag dubbelt så höga som i Tyskland och mer än 70 procentenheter högre än i USA.

Det skrev nationalekonomerna Fredrik NG Andersson och Lars Jonung i SvD i samband med att minusräntan upphörde.

Kritik har även lyfts mot att Riksbanken var sena med att höja räntan när inflationen tickade uppåt.

För flera hushåll har de senaste årens höjningar kommit som en chock. Många menar att Riksbanken inte förvarnat om hur snabbt räntan skulle komma att höjas.

Stefan Ingves svarar

Nu svarar Sveriges före detta riksbankschef på kritiken.

I en intervju med Di framhåller Stefan Ingves att han skulle fattat samma beslut i dag som 2015 när minusräntan infördes.  

På frågan om han ångrar beslutet, svarar han:

– Nej. Vi fick faktiskt upp inflationen på det sätt som vi önskade. Sen kunde vi inte förutspå en pandemi. Precis vid den tidpunkten när det kändes som att nu är det nog på väg att bli som vanligt igen dök pandemin upp. Då förstod vi att nu har vi bytt tillstånd i den ekonomiska världen.

Hänvisar till pandemin

Stefan Ingves talar om pandemin som en exceptionell händelse.

Han framhåller att hela ”världsekonomin stängdes ner” när covid-19 lamslog världen, och att det är lätt att glömma bort att agerandet från regeringar och centralbanker medförde att man undvek problem i finanssektorn.

– Även om den höga inflationen inte var önskvärd, tillägger han.

Stefan Ingves håller inte med om att  Riksbanken var senfärdiga med att förvarna om hur snabbt räntan skulle komma att höjas.

Han framhåller att det var svårt att under hösten 2021 fullt genomskåda vad som pågick.

– Det var det ena. Det andra är att penningpolitik ofta rör sig långsammare än vad man medialt hävdar. Det innebär att om man är ett kvartal efter i någon mening, eller något halvår, det kan man hantera efteråt, säger Ingves till Di.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Experter avråder: ladda aldrig din mobil så här

2024 10 03

Folk förstör sina mobiltelefoner genom att ladda dem på fel sätt.

En gång om dagen, och gärna på natten eller på jobbet.

Det är laddrutinen för många mobilanvändare.

Men det kan vara ett stort misstag, flaggar flera experter.

Såväl i Sverige som utomlands avråds nu folk från att ladda sin telefon under lång tid – och man bör även undvika att låta den ladda ur helt.

– Om du låter din telefon vara inkopplad eller låter den dö, minskar batteriets livslängd snabbt. Istället bör du sikta på att hålla din laddningsnivå mellan 20-80 procent.

Det säger Kewin Charrion, chef för den avdelning som lagar begagnade mobiler på företaget Back Market, till Daily Mail.

Brandkåren: Ha den inte i soffan

Åsikten delas av räddningstjänsten i Sverige. Från deras perspektiv handlar dock rekommendationen om att inte ladda telefonen under natten främst om brandsäkerhet.

– Det som kan hända med batterierna är att det sker en termisk rusning i batteriets celler. Batteriet värmer upp sig själv så pass att det kan antända och då bildas den här gasen som är så giftig, har Kristian Gissler från brandkåren i Attunda sagt till TV4 Nyheterna tidigare.

– Undvik att ha den i sängen eller soffan, hellre på ett bord. Och det ska finnas en fungerande brandvarnare i varje hem – det är jätteviktigt.

Kan sno bilder via sladden

Det finns dock fler vanliga misstag folk begår när de laddar sina telefoner.

Och de har ingenting med brandrisker eller att man sliter ut batteriet att göra.

Istället handlar det om att telefonen kan utsättas för skadlig programvara om man inte är försiktig, vilket bland annat FBI, USA:s federala polismyndighet, återkommande varnat om.

Dessutom kan bilder från telefonen föras över till andra enheter.

Den risken finns när du laddar på offentliga laddningsstationer som blir allt vanligare, till exempel på köpcentrum eller flygplatser.

Även sms, e-post och kontaktuppgifter är då i farozonen.

Ta med din egen laddare och USB-sladd och använd ett eluttag istället, framhåller FBI på X.

Foto: A. Haslinger

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Enorm bomb har släppts – ”kraftfullaste efter kärnvapen”

2024 10 03

Ryssland uppges ha använt ett av världens mest kraftfullaste vapen i kriget mot Ukraina.

Nysläppta filmklipp påstås visa när vakuumbomben ODAB-9000 släpps över staden Vovchansk i nordöstra Ukraina.

Den ukrainska nyhetsbyrån InsiderUA har publicerat videon på sin Telegram-kanal. I inlägget citeras ryska militärbloggare som hävdar att det är vakumbomben ODAB-9000 som exploderar.

Se videon genom att klicka på en länk längst ner i artikeln

ODAB-9000 är Rysslands mest kraftfulla termobariska bomb (vakuumbomb). När den exploderar uppstår massiv sprängvåg som kan orsaka omfattande förstörelse över ett stort område. Effekten av explosionen motsvarar 44 000 kilo TNT. 

Ryska militärexperter kallar ODAB-9000 för ”fadern av alla bomber” och hävdar att det är den kraftfullaste ”icke-kärnvapenbomben” i världen.

Om ODAB-9000 har använts vore det en historisk händelse. Bomben ingår inte i Rysslands standardarsenal och har endast testsprängts en gång under 2007.

Mycket pekar på att det är den kraftfulla bomben som har släppts över Vovchansk.

– Själva kraften i explosionen tyder på att ODAB-9000 kan ha använts, rapporterar Kyiv Post.

Under konstant beskjutning

Det är oklart hur många som dödats och skadats i explosionen. Intensiva strider har rasat i Vovchansk sedan i våras, då Ryssland inledde en överraskande markoffensiv i Charkivregionen i nordöstra Ukraina. 

Ukrainska styrkor har lyckats trycka tillbaka de ryska ockupanterna från staden, men Vovchansk är under konstant beskjutning.

Det här är termobariska bomber (vakuumbomb)

Termobariska bomber, eller så kallade vakuumbomber, används ofta mot mål i eller omkring byggnader. Bomberna är mycket effektiva och kraftfulla. De är fyllda med en sprängladdning och ett brännbart pulver.

– När man spränger mittensprängladdningen hettar man upp pulvret så att det sprids ut. I och med att det är så pass varmt så börjar det brinna i luften. Då får man en väldigt stor hetta och en stor tryckvåg, förklarar Rein Pella, lärare på Försvarshögskolan, i en intervju med SVT Nyheter.

– När själva tryckvågen försvinner uppstår ett vakuum. Det är det som gör att de kallas för vakuumbomber. Du utsätts för ett undertryck som gör att du kan få skador på lungor och trumhinnor.

Att använda sig av vakuumbomber är inte ett brott mot internationell lag. Däremot är det ett krigsbrott om bomberna används mot civila.

SE VIDEON PÅ EXPLOSIONEN HÄR – LÄNK TILL FILMKLIPP PÅ X

Foto: Sociala medier 

Text: Redaktionen