TIDIGARE KREML-MINISTER: Här är länderna på Putins lista

2022 06 14

En av Vladimir Putins före detta närmaste män säger sig veta vilka länder Putin vill ta över härnäst.

Estland, Lettland och Litauen befinner sig i farozonen att bli invaderade av Ryssland. Det hävdar Mikhail Kasyanov, som var premiärminister i Ryssland och en av Putins allra närmaste män mellan 2000 och 2004, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Om Ukraina faller kommer de baltiska staterna att stå på tur, säger Kasyanov, och menar att kriget i Ukraina sannolikt kommer att pågå i två år.

“Han har tappat det”

Den före detta premiärministern berättar att han in i det sista trodde att Putin bluffade om sina krigsplaner, fram till dess att diktatorn kallade till sig sitt säkerhetsråd tre dagar före invasionen av Ukraina.

– Jag kan läsa dessa människor genom att se på dem, och jag såg att Putin redan hade tappat det. Inte i medicinsk mening utan i politiska termer. Jag kände en annan Putin, berättar Kasyanov.

Fick sparken

Mikhail Kasyanov lämnade Kreml 2004 efter att ha fått sparken av Putin. Han anslöt sig då till oppositionen och har blivit en av Putinregimens största kritiker i landet. 

Enligt ex-ministern har Putin byggt ett system över tid baserat på rädsla som håller honom kvar vid makten, ett system  han menar är värre nu än Sovjetunionen de sista åren.

“Grymmare än Sovjetunionen”

– Det här är följderna av ett system som, med uppmuntran av Putin som statschef, har börjat fungera mer cyniskt och grymmare än i slutskedet av Sovjetunionen. I huvudsak är detta ett KGB-system baserat på fullständig laglöshet. Det är klart att de inte förväntar sig några straff, säger Kasyanov enligt AFP.

Tvingats fly från Ryssland

Mihail Kasyanov har nu lämnat Ryssland av rädsla för sin egen säkerhet, uppger engelskspråkiga och oberoende The Moscow Times.

Enligt tidningen vägrar han ge någon information om var han befinner sig, men meddelar att han snart hoppas kunna återvända. 

Kritiserade Putin öppet

Ex-ministern leder oppositionspartiet Partiet för folkets frihet och har öppet kritiserat Putin för att bedriva ett “brutalt krig”, skriver The Moscow Times.

Enligt tidningen har tiotusentals Putinkritiker tvingats lämna landet sedan kriget bröt ut. Den mest kända av allihop, Alexei Navalny, sitter för närvarande fängslad.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen