Tidigare försvarsministern: Utvisa alla ryska medborgare

2022 03 04

Den tidigare försvarsministern Mikael Odenberg (M) vill se krafttag mot alla ryska medborgare i Sverige.

Han vill att samtliga ska utvisas – oavsett om de är studenter, turister eller befinner sig i landet av andra skäl.

Naiv inställning

– Det finns en naiv föreställning att man till exempel kan rikta sanktioner mot Putin och oligarker, men att det inte drabbar vanligt folk. De sanktionerna finns inte, det är helt ofrånkomligt att vanliga ryssar drabbas, säger han till GP.

Utvecklar sitt resonemang

På sin Facebook utvecklar Odenberg sitt resonemang.

– Om vi idag hade varit i krig med Ryssland så skulle vi ha internerat alla ryska medborgare i landet. Nu befinner vi oss gudskelov inte i ett militärt krig. Men vi befinner oss i den demokratiska västvärldens kamp mot en rysk diktator som vill begränsa våra fri- och rättigheter. Och då kan man göra det näst bästa, skriver han.

Fått kritik

Kritik har riktats mot moderaten via sociala medier. Han har anklagats för ”russofobi” och för att vilja kasta ut oskyldiga medborgare. Men via sitt Facebook-konto hävdar Odenberg att han endast riktar sig mot ryska invånare som inte vill söka asyl. Han klargör dock att hans förslag drabbar oskyldiga.

Sanktioner drabbar alla

– Drabbar det oskyldiga? Ja, givetvis. Men återigen; sanktioner som drabbar bara oligarker men inte vanliga, ryska medborgare existerar inte. Sanktioner som drabbar bara oligarkernas universitetsstuderandes barn men inga andra studenter existerar inte heller, skriver han.

Moderaterna: Utvisa spioner

Mikael Odenbergs parti Moderaterna har även framfört en vilja om att utvisa ryska medborgare från Sverige under dagen. På Twitter skriver partiet att ryska spioner, som utger sig för att vara diplomater, måste lämna landet omedelbart.

Svenska underrättelsetjänsten Säpo har konstaterat att var tredje rysk diplomat i själva verket är en förklädd spion, enligt uppgifter från Sveriges Radio. 

Foto: Sveriges Riksdag resp  S. Oxyak

Text: Redaktionen