Tidigare arresterad klimataktivist blir minister i Kanada

2021 10 27

Kanadas omvalda premiärminister Justin Trudeau signalerar stor förändring i hans nya regering i samband med att han byter ut de flesta av sina ministrar.

Liberalerna med partiledaren Justin Trudeau i spetsen vann valet förra månaden och kan nu bilda en ny minoritetsregering.

30 nya ministrar

Färre än 10 av de 38 ministrarna får stanna kvar på sina poster.

– Kanadensarna förväntar sig att stora saker hände när det gäller frågor som klimatet och försoning med Kanadas ursprungsbefolkning. En ny laguppställning kan göra det möjligt, säger Justin Trudeau på en presskonferens.

Fokus på nya klimatministern

Bland de mest uppmärksammade förändringarna märks följande ministrar:

▪Anita Anand blir Kanadas andra kvinna som försvarsminister efter Harjit Sajjan som får lämna efter sex år på posten. Militären har drabbats av en rad skandaler kopplat till olämpligt uppförande och kraven på ny politisk ledning har pågått länge. Anand ledde tidigare Kanadas insatser för att skaffa vaccin.

▪Den tidigare klimataktivisten Steven Guilbeault blir ny klimatförändringsminister. Trudeau har signalerat att klimatfrågan är en huvudfråga för nya regeringen och valet av Guilbeault indikerar att stora förändringar kan vara på gång. Han är en stor motståndare till oljeledningar. Han greps 2001 för medverkan i en Greenpeaceaktion där man reste jättelika plakat med budskap till George W Bush på en skyskrapa i Toronto.

Guilbeault är sannolikt både den mest hyllade och mest kritiserade av Trudeaus nya ministrar.

▪Tidigare språkministern Melanie Joly utses till ny utrikesminister.

▪Chrystia Freeland stannar kvar som finansminister och vice premiärminister.

Kanadas parlament är tillbaka igen efter uppehållet den 22 november.

Foto: Justin Trudeau, FB