TERRORHOTET: Uppmaning till svenska folket – undvik detta på internet

2023 08 29

Med anledning av den ökade hotbilden mot Sverige höll regeringen och Myndigheten för psykologisk försvar (MPF) en extrainsatt pressträff på tisdagen.

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) ledde pressträffen tillsammans med Magnus Hjort, vikarierande generaldirektör på MPF.

Tillsammans gav man en  uppdaterad lägesbild av de omfattande påverkanskampanjer som riktas mot Sverige.

– Det vi nu kan se är att samma aktörer som var aktiva i kampanjen mot socialtjänsten delvis har gått över till att sprida desinformation om koranbränningar, säger Carl-Oskar Bohlin.  

Uppmaning till allmänheten

Ministern för civilt försvar gick även ut med en konkret uppmaning till svenska folket.

Carl-Oskar Bohlin betonar att det är viktigt att vara medveten om att Sverige är en måltavla för utländska påverkanskampanjer, som ofta sprids via olika plattformar på internet.

Därför uppmanas allmänheten att tänka till en extra gång när man surfar på nätet.

– Att vi är källkritiska och funderar en gång extra vad vi sprider vidare är något vi alla behöver tänka på, understryker Carl-Oskar Bohlin och tillägger:

– En sådan medvetenhet är det viktigaste verktyget vi har för att undvika att bli påverkade av utländska aktörer som försöker skada Sverige och svenska intressen.

Nytt uppdrag

På pressträffen presenterades också ett nytt uppdrag till MPF.

MPF har tidigare fått i uppdrag att stärka förmågan att motstå och upptäcka desinformationskampanjer som riktas mot den svenska socialtjänsten. 

Nu utvidgas myndighetens uppdrag.

Tilläggsuppdraget innebär att MPF även får i uppdrag att bekämpa den informationspåverkan som riktats mot Sverige i samband med bränningar av religiösa skrifter.

Ökat anslag

I samband med att MPF:s uppdrag utökas så tillför regeringen även mer pengar till myndigheten.

– I budgetpropositionen för 2024 avser regeringen att föreslå att MPF tillförs åtta miljoner kronor per år under perioden 2024–2026. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Foto: C. Hume

Text: Redaktionen