Telekomjätte anmäler sig själva – hundratusentals sms på villovägar

2023 02 13

Nästan 200 000 sms som skickats av Telenors kunder har hamnat hos fel mottagare.

Händelsen inträffade den 20 januari och drabbade telekomjättens drygt 2,7 miljoner mobilabonnenter.

Telenor beräknar att ungefär fem procent av alla sms som skickades den 20 januari, mellan klockan 10.45-20.36, kom till fel mottagare, rapporterar Aftonbladet.

– Tyvärr kan man inte se vilka som hamnat fel. Var och en får gå igenom sin historik för att se vilka sms som kan ha skickats fel, säger Boel Bengtsson,  presstalesperson för Telenor, till tidningen.

– Om man skickade ett meddelande under tidpunkten då felet inträffade är det inte heller säkert att sms:et kom fram samma tid, eftersom felet också kan ha lett till fördröjningar, fortsätter hon.

Anmält sig själva

Telenor har nu anmält sig själva till post- och telestyrelsen.

– Händelsen har anmälts som en integritetsincident enligt lagen om elektronisk kommunikation. Anmälan innehåller inga uppgifter som går att härleda till en specifik person, uppger företaget.

Teknisk fel

Enligt  telekommunikationsföretaget var det ett teknisk fel som låg bakom teknikstrulet.

Pia Rosin, kommunikationschef på Telenor, sa den 20 januari att endast ett ”liten andel” av samtliga sms nått fel mottagare.

– Det vi vet just nu är att en liten andel av alla sms som skickas som har problem. De allra flesta sms går fram som de ska, men någonting är fel. Vi vet inte om det är isolerat till en operatör eller om det är flera, sa kommunikationschefen till GP.

I dag skriver Telenor att man ser allvarligt på händelsen.

– Vi beklagar det inträffade och ser allvarligt på händelsen. Vi rekommenderar att du, utifrån din egen situation, funderar på om du behöver vidta några åtgärder på grund av det inträffade, framhåller företaget i en uppmaning till berörda kunder.

Kunder, vars sms hamnat fel, kommer inte kunna ta reda på vem som mottagit deras textmeddelanden.  

– Telekommunikationsbolagens lagreglerade tystnadsplikt gör att vi inte kan tala om till vilket/vilka nummer dina sms levererades till, skriver Telenor.

Foto: Priscilla Du Preez

Text: Redaktionen