TEGNELL: Detta gäller inför julhelgen

2021 11 21

Många ser fram emot att fira jul tillsammans med stora tjocka släkten med frågan är hur det kommer att se ut med pandemin framåt julhelgen. Anders Tegnell går nu ut med flera punkter att tänka på inför julen.

Tiden går fort och nu är det bara 1 månad och 3 dagar kvar till självaste julafton.

Kalle Anka och julklappar

Med tanke på att många inte fick fira jul tillsammans som vanligt i fjol 2020 så är längtan på många håll givetvis rekordstor efter att få avnjuta Kalle Anka, julgröt, julklappar, julmat, Karl-Bertil Jonssons julafton och allt annat tillsammans med alla nära och kära.

Man skall ta sin tredje dos

Men frågan är vad som kommer att gälla när julen står för dörren och statsepidemiolog Anders Tegnell har nu berättat för DN vad man ska tänka på inför julen i år generellt sett.

– Man ska vaccinera sig och ta sin tredje dos om man tillhör de grupper som kan göra det. Man kanske åter ska fundera på hur stora samlingar man ska ha. Framför allt ska man hålla sig hemma om man får symtom, säger Anders Tegnell.

Ovaccinerade kan inte fira stort

I Sverige finns det hela 1,2 miljoner personer som trots kraftfulla uppmaning ännu inte sett till att vaccinera sig överhuvudtaget enligt SVT och de har inte ens tagit sin första vaccindos. Frågan är hur man ska göra om det finns ovaccinerade som tänker dyka upp på julfirandet. Statsepidemiologen framhåller att ovaccinerade inte kan fira som alla andra i jul.

– Är man ovaccinerad så behöver man verkligen fundera på vilka man umgås med och helt undvika större sammanhang, understryker Anders Tegnell.

Yngre under 39 år

Folkhälsomyndigheten betonar att det stora problemet just nu är det faktumet att det främst i åldersgruppen 39 år och yngre är allt för många som inte vaccinerat sig.

– De har ett stort ansvar att skydda sig själva och sin omgivning mot smitta, säger Anders Tegnell till DN.

Närmare instruktioner till julen kan väntas längre fram beroende på pandemins utveckling.

Foto: Folkhälsomyndigheten, Montage