TEGNELL: Detta gäller inför julhelgen

2021 11 21

Många ser fram emot att fira jul tillsammans med stora tjocka släkten med frågan är hur det kommer att se ut med pandemin framåt julhelgen. Anders Tegnell går nu ut med flera punkter att tänka på inför julen.

Tiden går fort och nu är det bara 1 månad och 3 dagar kvar till självaste julafton.

Kalle Anka och julklappar

Med tanke på att många inte fick fira jul tillsammans som vanligt i fjol 2020 så är längtan på många håll givetvis rekordstor efter att få avnjuta Kalle Anka, julgröt, julklappar, julmat, Karl-Bertil Jonssons julafton och allt annat tillsammans med alla nära och kära.

Man skall ta sin tredje dos

Men frågan är vad som kommer att gälla när julen står för dörren och statsepidemiolog Anders Tegnell har nu berättat för DN vad man ska tänka på inför julen i år generellt sett.

– Man ska vaccinera sig och ta sin tredje dos om man tillhör de grupper som kan göra det. Man kanske åter ska fundera på hur stora samlingar man ska ha. Framför allt ska man hålla sig hemma om man får symtom, säger Anders Tegnell.

Ovaccinerade kan inte fira stort

I Sverige finns det hela 1,2 miljoner personer som trots kraftfulla uppmaning ännu inte sett till att vaccinera sig överhuvudtaget enligt SVT och de har inte ens tagit sin första vaccindos. Frågan är hur man ska göra om det finns ovaccinerade som tänker dyka upp på julfirandet. Statsepidemiologen framhåller att ovaccinerade inte kan fira som alla andra i jul.

– Är man ovaccinerad så behöver man verkligen fundera på vilka man umgås med och helt undvika större sammanhang, understryker Anders Tegnell.

Yngre under 39 år

Folkhälsomyndigheten betonar att det stora problemet just nu är det faktumet att det främst i åldersgruppen 39 år och yngre är allt för många som inte vaccinerat sig.

– De har ett stort ansvar att skydda sig själva och sin omgivning mot smitta, säger Anders Tegnell till DN.

Närmare instruktioner till julen kan väntas längre fram beroende på pandemins utveckling.

Foto: Folkhälsomyndigheten, Montage


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen