TEGNELL: Då är covid-19 inte en samhällsfarlig sjukdom

2022 01 31

Snart kan covid-19 klassas om. Det menar stadsepidemiolog Anders Tegnell.

– Vi pratar om dagar eller veckor, längre än så ska det inte behöva ta, säger Anders Tegnell till Expressen när han får frågan.

Beskedet kan dröja

Även om Anders Tegnell tror att en sådan bedömning kan göras inom den närmaste tiden framhäver han att det är viktigt att följa nuvarande rekommendationer för att minska smittspridningen.

– Just nu har vi en väldig stor spridning, så vi behöver nog lite tid innan vi kan landa i det beslutet, säger han.

Över två miljoner smittade

Totalt uppgår antalet bekräftade smittade fall av covid-19 till 2 070 456, enligt den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten från den 28 januari. Det är en ökning med 55 180 fall sedan senaste uppdateringen från i torsdags.

Dialog med regeringen

Anders Tegnell framhäver att Folkhälsomyndigheten för en dialog med regeringen om ett framtida beslut om när restriktionerna i samhället kan tas bort, men framförallt samtalar parterna om när covid-19 kan sluta att klassas som en samhällsfarlig sjukdom.

– Vi jobbar väldigt hårt med frågan, säger Anders Tegnell.

Företrädaren instämmer

Anders Tegnell är inte den enda som tror att Sverige inom kort kan återgå till ett normalt levnadsätt. Tidigare stadsepidemiologen Annika Linde gör en liknande bedömning. Hon tror att smittspridningen kommer att minska under våren.

– Så beter sig i princip alla epidemier som har spritt sig så här snabbt som omikron gör. Det far som en löpeld genom befolkningen och sen blir det alldeles tyst ett tag, säger hon till Expressen.

Säsongsvirus

En trolig framtida utveckling är att coronaviruset övergår till ett säsongsvirus med en mer stabiliserad smittspridning, anser Annika Linde.

– Jag tror vi inom några veckor bör kunna börja leva normalt igen. Och sen att vi kommer vara ganska fria i höst. Det är min positiva bild utav det hela, och jag hoppas innerligt att jag har rätt, säger hon.

Foto: Folkhälsomyndigheten YT

Text: Redaktionen