Tandläkare: Så många minuter ska du max tugga tuggummi

2023 08 09

Det är många som gillar att fräscha upp andedräkten med tuggummi.

Inte minst efter en måltid eller en kopp kaffe för att få en friskare doft i munnen.

Men många gör sig skyldiga till att tugga långt efter att tuggummit förlorat smaken – kanske till och med i flera timmar.

Det bör du dock absolut undvika att göra, menar chefsortodontisten och tandregleringsexperten, tillika medgrundare till den stora tandläkarkliniken Impress i Barcelona, Khaled Kasem.

Omvänd effekt

Att tugga sockerfria tuggummin kan visserligen hjälpa till att förhindra hål i tänderna, och tuggandet stärker också ansiktsmusklerna.

Men om du inte spottar ut tuggummit i tid blir istället effekten den omvända, menar tandläkaren.

– Min rekommendation är att tugga tuggummi i maximalt 15 minuter, säger Khaled Kasem till Daily Mail.

Sliter bort emalj

Efter den gyllene kvarten riskerar emaljen, den släta beläggningen runt tänderna, att slitas bort.

Den processen kallas för avmineralisering och innebär att tänderna blir särskilt utsatta för håligheter och förfall. 

Enligt studier från Johns Hopkins University kan också tuggummi lägga överdriven kraft på käklederna som kontrollerar förmågan att kunna tugga, prata, gäspa och svälja.

– Tuggummi kan inte orsaka problem med käklederna, men det kan förvärra problemet hos patienter som redan har käkskador, säger Khaled Kasem.

Risk för förstoppning

Sedan tidigare har det ofta påtalats att man inte bör svälja ett tuggummi, även om det enligt svenska Livsmedelsverket inte är farligt om det enbart sker någon gång.

Studier har dock kunnat se att magen inte kan bryta ned själva “gummibasen” och i värsta fall orsaka förstoppning, varför tuggummin avråds från att sväljas.

Övriga delar, som sötningsmedel och smaksättare, har kroppen dock inte samma problem med.

Det visade sig efter test som genomfördes av Womens Health 2015.

– Resten passerar genom sitt matsmältningssystem, sade Gerry Mullin, docent i medicin vid John Hopkins Hospital, till tidningen vid tillfället för studien.

Foto: A. C. Taylor Jr

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Flera av Putins lönnmördare har skjutits

2025 07 13

Lönnmördare utsända av Putinregimen uppges ha blivit skjutna.

Ukraina har skjutit ihjäl torpeder som jobbar för den ryska underrättelsetjänsten FSB.

Det hävdar den ukrainska underrättelsetjänsten SBU på söndagen.

De skjutna ryska agenterna uppges ha legat bakom mordet på en ukrainsk underrättelseofficer i Kyiv i veckan.

Skottlossning bröt ut

Den ukrainske underrättelseofficeren Ivan Voronych blev ihjälskjuten på en parkeringsplats nära sin bostad i Kyiv den 10 juli.

Mordet skedde vid 9-tiden på morgonen, lokal tid. Ivan Voronych sköts med fem skott.

Nu har ukrainska SBU slagit till mot de ryska agenter som misstänks ligga bakom mordet, rapporterar Kyiv Independent.

Skottlossning ska ha utbrutit när SBU skulle gripa de ryska agenterna.

– I morse genomförde SBU-styrkor en gripandeoperation mot den ryska federala säkerhetstjänstens agent-och-stridsgrupp, som i förväg dirigerades till Ukraina och för tre dagar sedan mördade en SBU-officer, vår vapenbroder, överste Ivan Voronych, säger SBU-chefen Vasyl Maliuk, enligt tidningen.

”Fiendens enda utsikt är döden”

Den ryska agentgruppen hade alltså skickades alltså till Ukraina av rysk underrättelsetjänst för att utföra den operation där Voronych mördades.

Själva mordet ska ha utförts av två personer, en man och en kvinna. Dessa har följt efter Voronych och kartlagt hans schema och rutter, enligt SBU. Därefter har de fått koordinater till ett hemligt gömställe där det fanns vapen.

Efter mordet på Voronych har mördarna försökt gömma sig, men SBU och polisen lyckades fastställa att de fortfarande befann sig i Kyiv Oblast, uppger den ukrainska underrättelsetjänsten.

Och när de skulle gripas uppstod alltså skottlossning, där de misstänkta ryska agenterna sköts ihjäl.

– Jag vill påminna er om att fiendens enda utsikt på Ukrainas territorium är döden, understryker SBU-chefen Vasyl Maliuk, enligt tidningen.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Prinsesstårta gör succé i oväntat land – ”Sexigt och svenskt”

2025 07 13

Svensk prinsesstårta gör succé i ett oväntat land.

Prinsesstårta är Sveriges kanske mest omtyckta tårta, som ofta äts i samband med exempelvis födelsedagar.

Det är en svensk specialitet – men på senare tid har prinsesstårtan blivit allt mer populär utomlands.

Särskilt i ett land gör prinsesstårtan oväntad succé.

”Den är sexig! Den är svensk!”

Det handlar om USA, där intresset för den svenska prinsesstårtan har skjutit i höjden på senare tid, rapporterar The Guardian.

– Den är sexig! Den är svensk! Den är överallt! proklamerar tidningen.

Den svenska prinsesstårtan har börjat dyka upp på allt fler amerikanska kaféer, konditorier och hippa restauranger i städer som Los Angeles och New York, enligt tidningen.

Prinsesstårtan har också trendat på TikTok, vilket i sin tur har lett till att allt fler kunder efterfrågar den svenska specialiteten i USA.

”Måste amerikaner förstöra allting?”

Innovativa amerikanska konditorer, exempelvis Hannah Ziskin i Los Angeles, tar sig också friheten att göra egna varianter av den populära svenska tårtan, för att göra den mer ”tillgänglig” för en amerikansk publik.

För många amerikanska kunder är tårtan så okänd att Ziskin ofta får frågan om hon har hittat på den själv, enligt tidningen.

Det första publicerade receptet på prinsesstårta sammanställdes dock av hushållsläraren Jenny Åkerström, som bland annat hade prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid bland sina elever.

Succén för prinsesstårta i USA har dock även lett till diskussioner om hur ”äkta” prinsesstårta ska vara och hur mycket man får ändra i receptet. När Ziskin använde mascarpone i sitt recept i en video ledde det till starka reaktioner.

– Varför måste amerikaner förstöra allting? Om du ska göra någonting, så gör det rätt, hette det i en kritisk kommentar till videon.

Prinsesstårta – feminint?

Vissa amerikaner tycks också fundera över huruvida det är ”feminint” att äta prinsesstårta.

– Folk kommer in och säger: ”Jag skulle verkligen vilja ge den här tårtan till min man, men finns det något sätt att göra den mer maskulin?” berättar Elena Basegio, ägare till Fillmore Bakery i San Francisco.

– De kommer att be oss att ta bort rosen från toppen, så att den bara är grön... Vi har blivit ombedda att göra den blå, vilket vi inte gör. Det är bara tårta, säger Basegio till tidningen.

Foto: Siri Schwartzman flickr

Text: Redaktionen