Tandläkare: Så många minuter ska du max tugga tuggummi

2023 08 09

Det är många som gillar att fräscha upp andedräkten med tuggummi.

Inte minst efter en måltid eller en kopp kaffe för att få en friskare doft i munnen.

Men många gör sig skyldiga till att tugga långt efter att tuggummit förlorat smaken – kanske till och med i flera timmar.

Det bör du dock absolut undvika att göra, menar chefsortodontisten och tandregleringsexperten, tillika medgrundare till den stora tandläkarkliniken Impress i Barcelona, Khaled Kasem.

Omvänd effekt

Att tugga sockerfria tuggummin kan visserligen hjälpa till att förhindra hål i tänderna, och tuggandet stärker också ansiktsmusklerna.

Men om du inte spottar ut tuggummit i tid blir istället effekten den omvända, menar tandläkaren.

– Min rekommendation är att tugga tuggummi i maximalt 15 minuter, säger Khaled Kasem till Daily Mail.

Sliter bort emalj

Efter den gyllene kvarten riskerar emaljen, den släta beläggningen runt tänderna, att slitas bort.

Den processen kallas för avmineralisering och innebär att tänderna blir särskilt utsatta för håligheter och förfall. 

Enligt studier från Johns Hopkins University kan också tuggummi lägga överdriven kraft på käklederna som kontrollerar förmågan att kunna tugga, prata, gäspa och svälja.

– Tuggummi kan inte orsaka problem med käklederna, men det kan förvärra problemet hos patienter som redan har käkskador, säger Khaled Kasem.

Risk för förstoppning

Sedan tidigare har det ofta påtalats att man inte bör svälja ett tuggummi, även om det enligt svenska Livsmedelsverket inte är farligt om det enbart sker någon gång.

Studier har dock kunnat se att magen inte kan bryta ned själva “gummibasen” och i värsta fall orsaka förstoppning, varför tuggummin avråds från att sväljas.

Övriga delar, som sötningsmedel och smaksättare, har kroppen dock inte samma problem med.

Det visade sig efter test som genomfördes av Womens Health 2015.

– Resten passerar genom sitt matsmältningssystem, sade Gerry Mullin, docent i medicin vid John Hopkins Hospital, till tidningen vid tillfället för studien.

Foto: A. C. Taylor Jr

Text: Redaktionen


Klassisk klädkedja i konkurs – efter 40 år i Sverige

2024 07 10

En av de mer etablerade klädkedjorna i Sverige tvingas kasta in handduken.

Pengarna är slut.

Efter att förra året ha slagit sig för bröstet kring en omstart i Skandinavien blir det istället platt fall för klädkedjan Esprit, som har butiker i stora köpcentrum som Emporia, Täby centrum och Väla.

Det svenska bolaget Esprit Sweden går nu i konkurs, rapporterar Market med hänvisning till Bolagsverket.

Beskedet bekräftades i dagarna.

Spiken i kistan

Konkursen är spiken i kistan för kedjan, som funnits i Sverige sedan 1980-talet.

Under våren stängde bolaget sina butiker i Nordstan och på Frölunda torg i Göteborg. Dessutom kursade ett av de två kvarvarande svenska franschisebolagen.

Den sista finns kvar i Linköping, där lagret sålts ut på rea.

– Det är ingen rörelse som kan fortsätta, sade konkursförvaltaren Kenneth Nilsson till Dagens Handel vid tillfället.

Stängd webbshop

Esprit har länge levt även på sin onlinebutik, men där möts nu svenska kunder av ett meddelande om att hemsidan är stängd.

– Vi kan för närvarande inte behandla nya beställningar och vår webbshop kommer att vara stängd tills vidare, framhåller Esprit och tillägger:

– Vi hoppas kunna vara tillgängliga för dig snart igen. Om du har några frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss. Om du vill granska statusen för din nuvarande beställning, tänk på att du fortfarande kan logga in på ditt konto.

Kris efter pandemin

Esprit, som drivs av ett tyskt bolag, hamnade i kris under pandemin.

Omsättningen rasade från 143 till 90 miljoner mellan 2021 och 2022, företaget gick med flera miljoner i förlust och var nära konkurs redan då.

– Pandemin resulterade i omfattande tillfälliga butiksstängningar i Europa och Asien, vilket bidrog till att ledningen vidtog åtgärder i form av ett skyddsförfarande då det tyska bolaget försattes i rekonstruktion, framhåller Esprit Sweden AB i årsredovisningen för 2022 enligt sajten Ehandel.

– För Esprit Sweden AB innebar detta att företaget var tvungen att frångå det internprissättningsavtal som satts upp för koncernen och att bolaget fick efterskänka sina fordringar hos det tyska koncernbolaget.

Totalt stänger nu fyra butiker i Täby, Nacka, Malmö och Helsingborg vilket påverkar ett 30-tal anställda.

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Eljätte kan höja med 75 procent – ”det är helt orimligt”

2024 07 10

Redan vid nästa månadsskifte höjs elnätsavgiften för hundratusentals kunder.

Då handlar det om en ökning på sex procent.

Men framöver kan höjningen skena totalt – och eljätten Eons elnätskunder kan tvingas acceptera nätpriser som ökar med 75 procent.

Beskedet berör drygt 300 000 kunder till Eon i södra Sverige, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

"Helt orimligt"

Ökningarna baseras på Energimarknadsinspektionens intäktsramar som sätts för elbolagen vart fjärde år. Beslutet bygger delvis på bolagens egna uppgifter.

Den tillåtna intäktsramen för åren 2024-2027 ökar då med 40 procent för branschen som helhet. För Eon ökar den med 75 procent – från 34 till 60 miljarder kronor.

Siffrorna chockar energiexperten Björn Berggren från branschorganisationen Sveriges Allmännytta.

Han konstaterar att Eon är dyrast och tjänar mest pengar.

– Den här ökningen är helt orimlig, säger han till HD.

LÄS MER: Sveriges hushåll måste betala ny avgift – införs senast 2027

"Extremt läge"

Förklaringen till prisökningarna består i ökade kostnader för klimatomställningen, dyrare material och inflationen. Precis som andra elbolag har Eon gjort stora investeringar för att möta efterfrågan på el- och nätanslutningar.

Bolaget själva kallar läget “extremt”, men menar dock att höjningarna inte kommer att bli så höga som intäktsramarna ger möjlighet till. 

Ökade elpriser är dock ofrånkomligt.

– Många av de mindre nätbolagen nyttjar inte hela utrymmet, men de större tenderar att göra det. Eon har alltid gjort det historiskt, säger Tommy Johansson, som avdelningschef på Energimarknadsinspektionen, EI,  till tidningen.

Höjt ramen för samtliga

Eon är inte det enda elbolag som höjer elnätsavgiften. I våras meddelade EI att att man fattat beslut om att höja intäktsramarna för samtlig av Sveriges drygt 170 elnätsbolag.

Strax innan beskedet flaggade bransch- och arbetsgivarorganisationen för att avgiften kan komma att höjas “hutlöst mycket”.

Det innebär att elnätsägarna, och inte minst de stora aktörer som Ellevio, E.ON och Vattenfall, återigen kan komma att höja elnätsavgifterna för konsumenterna hutlöst mycket. Det kommer bli särskilt smärtsamt för hushållen med små marginaler och för den elintensiva industrin, framhöll organisationen i mitten av februari.

Foto: D. MacKay

Text: Redaktionen