Taiwan varnar för katastrof – Ökad oro för anfall från diktaturen Kina

2021 10 05

Taiwan uppmanar Kina att upphöra med sitt allt aggressivare agerande då kommunistdiktaturen flugit in i Taiwans flygförsvarszon med nästan 150 stridsplan de senaste fyra dagarna.

Det rapporterar BBC News som framhåller att Taiwans president Tsai Ing-wen varnar för katastrofala konsekvenser för fred och demokrati i Asien om Taiwan skulle falla i klorna på Kina.

Trappat upp

– Kommer att göra vad som än krävs för att försvara Taiwan, säger landets president.

Kinesiska stridsplan har i över ett års tid inkräktat på Taiwans luftrum och de senaste dagarna har aggressiviteten trappats upp kraftigt. Kommunistdiktaturens senaste provokation i går utgjordes av 34 stycken J-16-stridsplan och 12 stycken H-6 bombare med kärnvapenkapacitet.

Upphör omedelbart

Totalt registrerades hela 56 kinesiska flygplan det senaste rapporterade dygnet vilket var igår måndag.

– Vi kräver att Pekings myndigheter omedelbart upphör med sin icke-fredliga och oansvariga provokationer, säger Taiwans Fastlandsaffärer Råds talesperson Chiu Chui-cheng.

ANALYS

Kinas aggressiva och farliga agerande tilltar undan för undan. Landet utgör ett extremt allvarligt hot för sin närregion och inte minst Taiwans 24 miljoner invånare.

Taiwan är en brinnande fackla av frihet och demokrati i regionen och får 94 av 100 frihetspoäng på högt ansedda Freedom Houses demokratiindex vilket kan jämföras med Kinas katastrofala 9 av 100 poäng.

Donald Trump

Det är av yttersta vikt att försvara Taiwans frihet och på den punkten är USA:s stöd helt avgörande. USA har även visat ett mycket starkt stöd och en av Donald Trumps främsta utrikespolitiska insatser var just att markera USA:s stöd till regeringen i Taipei. Just nu är behovet stort att fortsatta och förnya markeringarna från USA om att en attack på Taiwan är en attack på USA:s mest primära globala intressen.

Japan viktigt

Ett konstant och ofta uppgraderat amerikanskt stöd minska kraftigt risken för Kina att gå till attack. Det är även positivt att Japan stärkt sitt stöd till grannen Taiwan.

Men Kina är ett land som man absolut inte kan lita på. Tvärtom.

[yop_poll id="726"]