TÅGKAOS: SJ ställer in mängder av tågavgångar runt om i Sverige

2022 07 09

Mitt i sommarsemestern ställer nu SJ in en stor mängd tågavgångar.

Många resenärer drabbas nu av inställda tåg och på SJ är det tunga dagar.

Många hundra tåg ställs in

– Vi i har en viss personalbrist och vi lyckas inte bemanna alla tåg fullt ut, säger SJ:s presschef Tobbe Lundell till Aftonbladet.

Det handlar om mer än 30 tåg per dag som ställs in och på veckobasis innebär det över planerade 200 tågresor som inte blir av som planerat.

Tågbolaget har helt enkelt inte tillräckligt många anställda för att klara av efterfrågan just nu.

Tåg har blivit jättepopulärt

Att resa med tåg har blivit jättepopulärt bland svenska folket.

Att slippa köra egen bil mil efter mil och istället passa på att sova under resans gång, läsa en bok, umgås med vänner eller köpa en bit mat i restaurangen är något som lockar allt fler.

Men för många som sett fram emot en förbokad resa blir det nu istället en stor besvikelse.

Och till kundtjänst är kön lång och folk som ringer in har till och med svårt att komma fram rapporterar tidningen.

Svaga anställningsvillkor

Martin Alnebring vid fackförbundet Seko SJ förklarar att sommarens personbrist är det värsta han har varit med om.

Dessutom bidrar de svaga anställningsvillkoren till fördjupade problem.

– Vi jobbar varannan helg och vi är inte ens garanterade att vara med familjen när vi är ledig varannan fredag, säger han till tidningen.

SJ vill vända skutan

Men SJ arbetar hårt för att vända på skutan och SJ storsatsar nu 19 miljarder kronor vilket är bolagets största investering någonsin.

Det ska bli 25 nya regionaltåg, nya X2000-tåg och snabbtåg.

– Att åka tåg har blivit attraktivt hos svenska folket på grund av olika anledningar, speciellt efter pandemin, i och med höga bensinpriser och utmaningar med flygen, säger fordonsdirektör Arvid Fredman vid SJ, till GP.

Från Kalmar till Ljusdal

De nya tågen ska erbjuda hög kvalitet när det gäller komfort, mobiltäckning, driftstabilitet, backuputrustning med mera, förklarar SJ.

Tanken är att tågen ska börja rulla år 2026  och trafikera en stor del av Sverige – från Kalmar till Ljusdal.

5 400 anställda

SJ grundades 1856 och är ett aktiebolag som ägs till 100 % av svenska staten. Tågföretaget har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg och har 5 400 anställda i Sverige och Norge.

Totalt trafikerar SJ 400 tågstationer.

Foto: SJ AB

Text: Redaktionen


JUST NU: Iran trotsar Donald Trump

2025 06 24

USA:s president Donald Trump utropade sent på måndagskvällen vapenvila mellan Israel och Iran.

De två länderna uppgavs kort efter bekräfta beskedet.

Men bara timmar senare råder stor förvirring om vapenvilan.

Enligt Irans utrikesminister Abbas Aragahchi finns inget avtal.

För närvarande finns det INGEN "överenskommelse" om någon vapenvila eller upphörande av militära operationer. Men förutsatt att den israeliska regimen upphör med sin illegala aggression mot det iranska folket senast klockan 04.00 Teheran-tid, har vi ingen avsikt att fortsätta vår respons efteråt. Det slutgiltiga beslutet om upphörande av våra militära operationer kommer att fattas senare, framhåller ministern på X.

Attackerna fortsätter ändå

Klockan är nu strax efter 07 i Teheran.

Och enligt Israel har attackerna fortsatt. Den israeliska militären, IDF, uppger på Telegram att Iran har avfyrat robotar mot Israel.

Enligt både CNN och Reuters har tre personer dödats efter att en robot träffat ett bostadshus i Beer Sheva i södra landet.

Det är därför oklart hur långt de två länderna är från ett faktiskt vapenvila, vilket tillkännagavs av USA:s president Donald Trump på tisdagskvällen, framhåller danska public servicekanalen TV2 i en kommentar.

Tidigare under natten har även den iranska huvudstaden attackerats av israeliska flyganfall, enligt New York Times.

Trump: "Grattis till alla"

Trump hävdade sent på måndagskvällen att en "fullständig överenskommelse” om vapenvila mellan Israel och Iran träffats.

– GRATTIS TILL ALLA, framhåller presidenten på Truth Social och tillägger:

Under varje vapenvila kommer den andra sidan att förbli FREDLIG och RESPEKTFULL. Under antagandet att allt fungerar som det ska, vilket det kommer att göra, vill jag gratulera båda länderna, Israel och Iran, till att de har uthålligheten, modet och intelligensen att avsluta det som borde kallas "12-DAGARSKRIGET". 

– Detta är ett krig som kunde ha pågått i åratal och förstört hela Mellanöstern, men det gjorde det inte, och kommer aldrig att göra det!

Foto: President of Russia Office resp Official White House Photo by Daniel Torok

Text: Redaktionen


Svenska folket uppmanas: stanna hemma – “då ska du inte jobba”

2025 06 24

Enbart 35 procent av svenskarna avstår från att jobba när de är sjuka.

En hög siffra, menar försäkringsbolaget If som nu uppmanar svenska folket att inte gå till jobbet om det är så att man känner sig krasslig.

– När man känner sig sjuk är det en viktig signal från kroppen som bör tas på allvar. Är man sjuk ska man inte jobba, säger Kristina  Ström Olsson, hälsostrateg på If.

Drabbar även arbetsplatsen

Uppmaningen kommer efter att If publicerat en ny hälsorapport om den nordiska befolkningen.

I rapporten framgår att över hälften av svenska folket fortsätter jobba, antingen på plats eller på distans, även om man är sjuk.

Det riskerar att få flera negativa effekter, menar Kristina Ström Olsson.

– Att fortsätta jobba på kan få konsekvenser både för den enskilde och för arbetsplatsen och det är därför ett problem som behöver mer uppmärksamhet, säger hon i en kommentar till undersökningen.

"Osund kultur"

En av konsekvenserna av att gå till jobbet trots att man är sjuk är att det kan bidra till en osund kultur på arbetsplatsen, enligt Kristina Ström Olsson.

– Det skapas en föreställning bland kollegor om att det är normalt att jobba trots sjukdom.

– Det är inte att visa hänsyn. En känsla av att vara oumbärlig på jobbet kan också vara en orsak till att vi inte lyssnar på kroppens signaler utan bara kör på, säger hälsostrategen.

Sätter ned foten

Sverige är dock inte “värst” i Norden. Medan 56 procent av svenskarna jobbar vid sjukdom är motsvarande siffra i Norge hela 70 procent. I Finland är siffran 40 procent.

Nu sätter försäkringsbolaget ned foten mot det fenomen som kommit att kallas sjuknärvaro.

– Att jobba trots att man är sjuk kallas sjuknärvaro. Vi pratar ofta om sjukfrånvaro, men sjuknärvaro är också ett problem som påverkar produktivitet och lönsamhet negativt, säger Kristina Ström Olsson och tillägger:

– För att skapa en hållbar arbetsplats behövs en öppen dialog och en arbetsmiljö som främjar återhämtning och snabbare tillfrisknande.

Foto G. Fring

Text: Redaktionen