Systemhotande läcka i Sverige: ”Konsekvenserna är oöverskådliga”
2023 11 10
En domstolshandläggare vid Attunda tingsrätt i norra Stockholm har under fredagen åtalats för grovt brott mot tystnadsplikt, brott mot tystnadsplikt, grovt dataintrång och dataintrång av normalgraden.
Det uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
Enligt åtalet har kvinnan förmedlat sekretessbelagd information till en man som ingår i ett kriminellt nätverk i norra Stockholm.
Bland annat uppges kvinnan ha fotograferat hemliga handlingar med sin mobiltelefon när hon befann sig i tingsrätten. Bilderna skickades sedan vidare via sociala medie-tjänsten Snapchat.
– Det här är mycket allvarlig brottslighet som undergräver rättsväsendets förtroende och möjlighet att utreda misstänkta brott.
– Därför är det viktigt att domstolen får göra en prövning. Här finns också möjlighet för domstolen att pröva den nya lagstiftningen grovt brott mot tystnadsplikt som började gälla den 1 augusti i år, säger chefsåklagare Per Nichols, som är förundersökningsledare på Särskilda åklagarkammaren.
”Systemhotande”
På en pressträff beskriver Per Nichols den misstänkta läckan som ”systemhotande” och en ”katastrof för maskineriet”.
– Det här slår ju igenom för polis, Åklagarmyndigheten och naturligtvis för domstolarna. Det här är brottslighet som undergräver och är systemhotande, konstaterar åklagaren.
Gav mannen tillgång till arbetsdatorn.
Kvinnan misstänks ha läckt information om hemliga tvångsmedel och hemliga handlingar. Hon åtalas även för grovt dataintrång.
Enligt åtalet ska kvinnan vid två tillfällen ha låtit mannen i det kriminella nätverket få använda hennes arbetsdator från tingsrätten.
I hennes dator fanns domstolens ärendesystem. Mannen kunde således ”fritt surfa runt” och ta del av domstolens handlingar.
Övervakades med kamera
Polisen fick upp misstankarna när flera personer som myndigheten avlyssnade började agera annorlunda.
Misstankarna ledde mot kvinnan. Polisen monterade upp en kamera ovanför hennes arbetsplats. Kvinnan kunde därmed övervakas på jobbtid.
Polisen har även använt sig av andra hemliga tvångsmedel.
– Vi har i denna utredning använt oss av telefonavlyssning, hemlig kameraövervakning och hemlig dataavläsning. Vi bedömde det som nödvändigt att använda oss av dessa metoder för att kunna utreda brotten. Jag vill påstå att vi har gedigen bevisning, säger Per Nichols.
Polisen bestörta
Efter dagens åtal är upprördheten stor inom poliskåren.
Flera poliser har reagerat med bestörtning på uppgifterna om den misstänkta läckan, rapporterar DN.
– Det här handlar om det hemligaste vi har. Enligt åklagaren har det pågått sedan i somras, men hur kan vi veta att det inte pågått längre? Konsekvenserna är oöverskådliga, läcker namn på källor ut kan människor dö. Eller komma att dö framöver, säger en poliskälla till tidningen.
Foto: J. Schnobrich
Text: Redaktionen