Systembolaget ger besked om Absolut vodkas framtid i butikerna

2023 04 14

Absolut vodka har hamnat i stort blåsväder.

Detta efter att bolaget Pernod Ricard, som sedan 2008 äger varumärket, fattat beslut om att återuppta exporten till Ryssland.

Ett besked som fått såväl kunder som politiker att rasa.

– Ruttet att handla med Ryssland, det handlar bara om pengar. Kommer aldrig mer köpa Pernods sortiment, framhöll till exempel en av många missnöjda kunder på Absoluts Facebooksida.

Statsministern uttalade sig

Exportbeskedet upplevdes så allvarligt att till och med självaste statsminister Ulf Kristersson (M) har kommenterat vodkaförsäljningen.

Han kallade beslutet för ett “konstigt agerande”.

Andra politiker som reagerat på nyheten, och dessutom uppmanat till bojkott, är bland annat Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder.

– Skäms! Sluta köp Absolut vodka! framhöll han på Twitter i veckan.

– Absolut Putin, konstaterade också Socialdemokraternas riksdagsledamot Anders Ygeman kort och gott på samma plattform.

Systembolaget ger besked

Nu uttalar sig Systembolaget om möjligheterna att stoppa Absolut vodka, och resten av Pernod Richards varor, från hyllorna.

Och det visar sig vara nästintill omöjligt.

– Det legala utrymmet för oss som enda återförsäljare av alkohol att stoppa produkter utifrån politiska ställningstaganden är minimalt, säger Systembolagets pressekreterare Marie Elfstrand till Aftonbladet.

"Unikt undantag"

Frågan har väckts varför det statliga bolaget inte kan göra samma sak som när Ryssland invaderade Ukraina, då man helt enkelt plockade bort de ryska produkterna.

Men det var ett “unikt undantag”, enligt Systembolaget.

I avtalen med leverantörerna finns inget utrymme att säga nej till försäljning i butikerna utifrån anledningen att de exporterar till särskilda länder.

– Det finns i dagsläget inga restriktioner från EU för producenter att exportera alkohol till Ryssland, säger Marie Elfstrand.

Såväl Aftonbladet som Dagens Nyheter har försökt nå Pernod Ricard och Absolut vodka för en kommentar, men bolaget har inte gjort sig tillgängliga att svara på kritiken.

Fakta Absolut vodka

- Namnet Absolut vodka lanserades 1979.

- Fabriken ligger fortfarande i Åhus, Skåne.

- Huvudkontoret är baserat i Stockholm. 

- Varumärket ägdes ursprungligen av statliga Vin & Sprit men i dag ägs och produceras Absolut av The Absolut Company, som i sin tur ägs av Pernod Ricard.

Källa: Systembolaget

Foto: A. Favale

Text: Redaktionen