Systembolaget får konkurrens – uppstickare går starkt framåt

2025 01 31

Vinoteket, Sveriges största e-handel för vin, går starkt framåt.

Det danska bolaget, som levererar vin och andra drycker till kunder i Sverige, fortsätter att växa på den svenska marknaden.

Under 2024 stärkte bolaget sin marknadsandel från 63 procent till 73 procent, borträknat Systembolagets volymer. 

– Det är glädjande att fler ser fördelarna med att handla vin online. Vi ser en tydlig trend mot mer kvalitetsviner, men också en stor marknad för färdiga vinlådor och prenumerationstjänster, säger Andreas Koschnike, vd för Vinoteket.

– 2025 har öppnat starkt och vi tror på en ökning av vin från framför allt Sydafrika, men också mer oväntade länder som Portugal och Österrike

”Kommer flerfaldigas”

Det senaste året har Vinotekets försäljning ökat.

Uppgången kopplas framför allt till att det genomsnittliga ordervärdet har ökat rejält. Under fjärde kvartalet 2024 noterade Vinoteket ett lyft på 40 procent jämfört med föregående år.             

Andreas Koschnike förutspår att vinförsäljning online kommer fortsätta att öka.

– Marknaden för onlineförsäljning kommer att flerfaldigas de kommande åren. I Sverige är andelen idag 2 procent, medan den till exempel i Storbritannien och Tyskland är runt 20-25 procent, säger han.

Får konkurrera med Sytembolaget

I juli 2023 fastställdes en uppmärksammad dom i Sverige. Högsta domstolen beslutade att den danska nätvinshandlaren Winefinder tillåts att leverera vin till svenska kunder – trots att Patent-och marknadsdomstolens tre år tidigare dömt emot Winefinder och fastslagit att företaget inte tillåts verka i Sverige.

Högsta domstolen meddelade att Winefinders leveranser bör betraktas som en “tillåten form av privatinförsel”.

Domen har öppnat vägen för andra privata aktörer.

– Efter HDs dom ser vi ett förändrat kundbeteende där det blir allt mer självklart att kunna få bra vin levererat hem, en rörelse där man söker fokus på kvalitet och vinupplevelser man inte får på andra ställen, säger Andreas Koschnike.

Foto: K. Common

Text: Redaktionen


Europa har fått nog – slår tillbaka stenhårt mot Trump

2025 03 12

Europa väntas slå tillbaka med full kraft mot USA:s president Donald Trump.

Klockan 05.00 idag svensk tid var beskedet ett faktum: från och med då började de utlovade 25-procentiga tullarna på stål och aluminium att gälla.

Alla länder i EU påverkas och kan slå hårt mot företagen, inte minst i Sverige.

Men Europa väntas gå till motattack.

En kraftig sådan.

– De kommer antagligen ta fram den stora släggan eftersom de är så trötta på Trump, säger en representant för europeisk stålindustri om EU-kommissionens förväntade svar, till Politico.

"Kan inte lita på USA längre"

Uppgifterna bekräftas av ytterligare tre diplomater med insyn.

Enligt tidningen har EU ett “vedergällningspaket” redo att aktiveras. I det finns tullar på ikoniska amerikanska produkter som till exempel motorcyklar från Harley Davidson, bourbon och jeans.

– Vi kan inte lita på USA längre, det är en ny verklighet. Så vi måste vara tuffa och slå tillbaka, det är den enda medicinen, säger en av EU-diplomaterna som Politico talat med.

Flera av tullarna har varit vilande sedan Trumps första mandatperiod i Vita huset.

– Om Bryssel inte gör något kommer dessa aktiveras igen i slutet av månaden. Men det kommer nog att gå längre än så, framhåller diplomaterna.

"Han är inte president i världen"

En förväntade motattacken bekräftas även från EU på onsdagsmorgonen.

– Som svar lanserar kommissionen en rad motåtgärder för att skydda europeiska företag, arbetstagare och konsumenter från effekterna av dessa omotiverade handelsrestriktioner, framhåller unionen i ett pressutskick.

Karin Karlsbro, EU-parlamentariker för Liberalerna tillika vice ordförande i EU:s utskott för internationell handel, menar att det kan handla om just de saker som EU-diplomaterna talar om, det vill säga tullar som infördes mot USA 2018 men pausades när Joe Biden tog över makten.

Redan första april kan de återupplivas.

– EU har förberett åtgärder. Donald Trump är president i USA – han är inte president i världen, säger Karin Karlsbro till Aftonbladet.

"Ren utpressning"

Enligt Karlsbro finns det inga tecken som indikerar att Trump är beredda att dra tillbaka tullarna, som alltså aktiverades under onsdagsmorgonen.

Hon understryker att EU inte vill ha ett handelskrig och att det bara går att beklaga att situationen har uppstått.

– Det är dåligt för alla inblandade. Donald Trump ägnar sig inte åt normal handel utan ren utpressning.

LÄS MER: Jens Stoltenberg varnar hela EU – Sverige rycker in

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen


Nytt krav aktuellt: godkända dieselbilar kan plötsligt underkännas

2025 03 11

Mängder av dieselbilar slinker igenom besiktningen trots att de borde underkännas.

Det larmet kommer från Fordonsbesiktningsbranschen, FBB, på tisdagen.

Enligt ny statistik godkänns i princip samtliga svenska dieselbilar vid avgasmätning, medan nio procent får rött ljus i bland annat Tyskland, Belgien och Nederländerna.

I Sverige släpps 99,79 procent av bilarna igenom trots att många av dem borde underkännas, enligt branschen.

– Att bara två promille får underkänt är ett bevis på att regelverket är katastrof, säger Tord Fornander, ordförande för FBB, i en kommentar och tillägger:

– Vi släpper igenom bilar med extrema utsläpp, vilket skadar både hälsan och miljön. Fler dör i förtid av luftföroreningar än i trafikolyckor. Sverige och Transportstyrelsen måste agera.

Använder annan metod

Siffrorna från FBB baseras på över 630 000 avgasmätningar vid svenska besiktningar under fjolåret och drygt två miljoner i Europa.

Att skillnaden är så stor beror enligt branschen inte på att svenska bilar är renare eller bättre, utan om vilken metod som används för att mäta dem.

I Sverige används en 50 år gammal metod, som beskrivs som en med “betydligt mer generösa gränsvärden”, än den moderna teknik som upptäcker trasiga eller manipulerade partikelfilter som andra EU-länder har anammat.

"Måste bort från vägarna"

Resultatet är tydligt, enligt FBB.

Det leder till att dieselbilar “med skyhöga utsläpp godkänns utan problem”.

– Vi vet att en liten andel av bilarna står för nästan alla partikelutsläpp. Det är dessa vi måste identifiera och få bort från vägarna. Den här statistiken borde göra det omöjligt för Transportstyrelsen att fortsätta bromsa – nu måste myndigheten börja införa partikelräkning, säger Tord Fornander.

Kan komma som en chock

Transportstyrelsen har redan inlett en utredning om att införa partikelräkning. Utöver branschens omedelbara krav har myndigheten även uppmanats av EU-kommissionen att införliva metoden.

Börjar Sverige mäta på samma sätt som andra EU-länder kan det dock bli en chock för många dieselbilsägare.

Det skulle innebära att drygt 60 000 dieselbilar som idag godkänns plötsligt kan underkännas utifrån EU:s regelverk, enligt siffror från bilsajten Carup.

Foto A. Podrez

Text: Redaktionen