Sydafrika hårdast drabbat i Afrika

2021 03 14

Pandemin har utvecklats till ekonomisk katastrof för landet som har det högsta antalet dödsfall per capita i Afrika.

Statistics South Africa konstaterar att landets BNP sjönk med 7% vilket är det största fallet sedan 1920 och kan jämföras med en uppgång på 0,2% under 2019 enligt Bloomberg News.

Pandemin har skördat omkring 50 000 dödsoffer i Sydafrika som enligt Johns Hopkins University därmed drabbats av 88 dödsfall per 100 000 invånare vilket är det högsta talet i Afrika. Men kontinenten med sin relativt unga befolkning har klarat sig mycket bättre än andra delar av världen och Sveriges motsvarande tal är till exempel 128 och Storbritanniens 188.

Sydafrikas svaga ekonomi och många fattiga gör dock läget akut. En av de nya virusvarianterna härstammar dessutom från Sydafrika och spridningen i landet har slagit hårt mot sjukvården och hälsan.

President Cyril Ramaphosa (ANC) sänkte landets virusnivåläge från nivå 3 till nivå 1 vid månadsskiftet februari-mars och lättade rejält på restriktionerna för näringslivet. Själv har han vaccinerats men Sydafrika står långt bak i världens vaccinkön och Ramaphosas plan att vaccinera 20 miljoner under första halvåret betecknas av många som orealistiskt, rapporterar SR.

[forminator_poll id="1326"]