Swish förbereder förändring

2024 03 09

Swish kommer i vår att introducera en helt ny tjänst.

Betaltjänsten väntas under de kommande månaderna presentera möjligheten till prenumerationer med återkommande betalning.

Företag kommer därmed kunna ta initiativ till återkommande Swish-betalningar som dras från kontot.

Det rapporterar sajten Mobil.

Blir en tilläggstjänst

Swish har ännu inte officiellt lanserat tjänsten, utan det är senare i vår som det kommer bli aktuellt.

Mer information kommer även släppas framöver, men den nya tjänsten bekräftas i de nya avtalsvillkoren som Skandia skickar ut till kunder.

Tilläggstjänsten kommer att gå under “Swish återkommande betalningar”, och innebär att kunder kan tacka ja till en autogiro-liknande prenumeration.

“Blir enklare”

Syftet med förändringen är att det ska bli smidigare för såväl kunderna som företagen.

– Med återkommande betalningar slipper användaren ta fram sitt kreditkort eller få hem en pappersfaktura på en återkommande tjänst, istället dras pengar enkelt, i realtid, via Swish, säger Jenny Ragnartz hos Swish till Mobil.

Fortsätter ta andelar

Swish fortsätter att ta marknadsandelar och vd Urban Höglund tror att det kan bero på att konsumenterna vill ha kontroll över sina pengar och handla för pengar man har på kontot.

– Vi märker att konsumenter värdesätter att ha kontroll över sina pengar i tuffare tider och att handla för pengar man har på bankkontot. Detta kan vara en faktor till varför man väljer att betala med Swish istället för olika typer av kreditlösningar, säger han via Swish webbsida.

Liknande belopp

Trots de senaste årens ekonomiska tumult noterar Swish att man observerar liknande belopp i rörelse som tidigare år.

– Under 2023 ser vi att snittbeloppet för en Swish mellan privatpersoner ligger relativt konstant jämfört med tidigare år, fortsätter Höglund.

– Det betyder att inflationen inte har slagit igenom i hur mycket vi swishar varandra. Föräldrarna swishar alltså fortfarande samma hundring i veckopengen trots ökade priser, så det är ett bra läge för våra barn att förhandla.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Elgiganten bekräftar – oväntad vändning om mobiltelefoner

2024 06 18

Elgiganten visar ny statistik som pekar på en oväntad uppgång hos svenskarna.

Och det är mobiltelefoner som berörs.

Under den senaste tiden har det varnats för sociala medier från såväl politiskt håll som från olika experter och myndigheter.

Samtidigt bekräftar nu Elgiganten ett oväntat besked, nämligen att de så kallade “dumtelefonerna” kan vara på väg att göra en comeback.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Tydlig ökning

Enligt Elgiganten så har försäljningen av “dumtelefoner” utan internet tripplats under 2023 jämfört med året innan.

Svenskarna tycks i större utsträckning överväga att överge sin smarttelefon.

– Jag vill väl inte egentligen, men jag sitter i flera timmar och scrollar och scrollar. Då mår jag dåligt och tänker på hur länge jag legat där när jag behöver städa och dammsuga och så vidare, säger Jennifer Fagerström som P4 Göteborg har pratat med.

Tar bort appar

Andra, som inte riktigt har tagit steget att byta ut sin smarttelefon mot en dummare motsvarighet, väljer att ta bort vissa appar för att minska på skärmtiden.

– Jag har börjat läsa lite böcker istället. Jag kände att det tog mycket av min dagliga tid att sitta och scrolla hela tiden, säger en annan person som P4 Göteborg pratat med.

Inte bara i Sverige

Det är inte bara i Sverige som en vändning verkar kunna skönjas gällande mobiltelefonerna.

Även i Storbritannien har en liknande utveckling skett, rapporterar BBC.

– Mina vänners användning är som fyra till fem timmar tror jag, och det är hur mycket min brukade vara innan jag fick det här, säger en person som skaffat en “dumtelefon” till BBC.

– Nu använder jag den 20 minuter om dagen, vilket är riktigt bra eftersom jag bara använder den till det jag behöver den till.

Köper fliptelefoner

Några av de personer som BBC har pratat med uppger att de köper gamla klassiska “fliptelefoner” från Nokia.

– Det hjälpte mig att kalibrera om mina egna vanor, jag har mycket mer kvalitetstid med min son, säger en kvinna som köpt en “dumtelefon” till både sig själv och sin son.

– Det är som om vi överlämnar världen, som att försöka lista ut hur man navigerar det.

Foto: Elgiganten

Text: Redaktionen