Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

2024 01 25

Att pensionen inte kommer räcka framstår allt mer som en verklighet för väldigt många som så småningom ska lämna arbetslivet.

Nyligen ändrades pensionsåldern i Sverige. Lägsta åldern för att ta ut inkomstgrundad pension höjdes från 62 till 63 och gränsen för när garantipension tidigast kan tas ut gick från 65 till 66 år.

Det innebär att folk jobbar längre – vilket också ger högre pension.

Men trots det ökar oron bland blivande pensionärer mycket tydligt, larmar Swedbank i ett pressmeddelande.

– Samtidigt är det många som uppger att de inte har koll på hur stor pension de kommer få, säger Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank.

Kraftig ökning

På bara tre år har de äldre än 55 år som oroar sig för en otillräcklig pension ökat från 51 till 65 procent, visar en undersökning från Kantar Sifo som banken beställt.

Det är en kraftig stegring. Hälften uppger dessutom att man inte kommer att ha råd att göra sådant som man tänkt när man väl går i pension.

Värst är det bland kvinnor – hela 73 procent av kvinnorna är oroliga för att pengarna inte ska räcka.

Swedbank: nu är det för sent

Många ångrar dessutom att man inte i ett tidigare skede bekantat sig med pensionssystemet och vad som styr hur mycket pengar det blir i slutändan. Nästan en tredjedel av de tillfrågade kvinnorna önskar även att de valt ett annat yrke med högre lön.

Och nu är det i princip för sent att ångra sig, understryker Swedbank.

När det inte är så många år kvar till pension kan det vara svårt att påverka själva pensionen i sig, säger Madelén Falkenhäll.

Undersök direkt vad som gäller

Swedbank uppmanar dock till att försöka öka sparandet, om det finns ekonomiskt utrymme vill säga.

– Man kan också se över utgiftssidan, för att skapa en bättre ekonomi. Det kanske finns abonnemang och prenumerationer som går att säga upp eller till försäkringar att samla på samma ställe för ett bättre pris, säger hållbarhetsekonomen.

Banken pekar också på att det, för de som är oroliga, är hög tid att börja undersöka vad som gäller för pensionen i den berörda åldersgruppen.

– Ett första steg för att minska oron kan vara att sätta sig in i sin pension, kolla upp hur hög den förväntas bli och försöka förbereda sin privatekonomi för det, säger Madelén Falkenhäll.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen