Sveriges Radio pekas ut som naiva rörande rapartisters musik och priser

2021 10 26

Fem av Sveriges mest spelade artister sitter i fängelse, är häktade eller misstänks för brott – och det handlar om rappare.

Detta uppger Expressen som konstaterar att kriminalitet dessutom är en del av de aktuella så kallade gangsterrapparnas texter och image.

Kritik för okritisk hållning

Tidningen rapporterar att Sveriges Radio får kritik för att legitimera grov kriminalitet genom inta en allt för okritisk hållning till de kriminella artisterna. Men nu kommer besked om att gangsterrapmusiken ska spelas lika mycket i P3 även framöver.

– Vi spelar musik som vi vet att vår publik behöver höra, säger Anna-Karin Larsson som är Sveriges Radios musikchef i programmet Nordegren och Epstein i P1.

Mördande och vapenvåld i texterna

Efter det brutala mordet på den prisbelönta 19-åriga rapartisten Einár har debatten om rapartisternas låttexter tagit ny fart. Grovt vapenvåld, mördande och nedsättande uttalanden om tjejer florerar kraftigt i texterna som blivit allt populärare hos Sveriges ungdomar inte minst.

Uppmärksammats med priser

Expressen framhåller att Sveriges Radio får kritik för att inte problematisera mer kritiskt kring de kriminella artisterna samtidigt som en del av artisterna dessutom uppmärksammats med diverse priser.

- Sveriges Radio har varit jättenaiva

– De som verkligen behöver ta sig en funderare i dag är public service. Sveriges Radio som har spelat det här, delat ut så mycket priser och gett så mycket okritisk uppmärksamhet. Jag säger inte att man inte skulle ha spelat det här, eller gett någon pris, men de har inte alls har satt det här i nog mycket sammanhang, Sveriges Radio, som varit jättenaiva, anser Expressens redaktionschef Magnus Alselind.

Håller inte med

Sveriges Radios musikchef Anna-Karin Larsson anser inte att de kontroversiella texterna hyllar den grova brottsligheten rapporterar tidningen.

– Jag menar att det är skildringar av en väldigt hård värld. Hiphop är en sak. Gatuvåld är en annan sak. Det är skildringar av händelser som uppenbarligen händer på riktigt. Men det är skildringar, säger hon enligt Expressen.

Foto: Einár Första klass, Omslag YouTube

[yop_poll id="821"]