Sveriges Radio pekas ut som naiva rörande rapartisters musik och priser

2021 10 26

Fem av Sveriges mest spelade artister sitter i fängelse, är häktade eller misstänks för brott – och det handlar om rappare.

Detta uppger Expressen som konstaterar att kriminalitet dessutom är en del av de aktuella så kallade gangsterrapparnas texter och image.

Kritik för okritisk hållning

Tidningen rapporterar att Sveriges Radio får kritik för att legitimera grov kriminalitet genom inta en allt för okritisk hållning till de kriminella artisterna. Men nu kommer besked om att gangsterrapmusiken ska spelas lika mycket i P3 även framöver.

– Vi spelar musik som vi vet att vår publik behöver höra, säger Anna-Karin Larsson som är Sveriges Radios musikchef i programmet Nordegren och Epstein i P1.

Mördande och vapenvåld i texterna

Efter det brutala mordet på den prisbelönta 19-åriga rapartisten Einár har debatten om rapartisternas låttexter tagit ny fart. Grovt vapenvåld, mördande och nedsättande uttalanden om tjejer florerar kraftigt i texterna som blivit allt populärare hos Sveriges ungdomar inte minst.

Uppmärksammats med priser

Expressen framhåller att Sveriges Radio får kritik för att inte problematisera mer kritiskt kring de kriminella artisterna samtidigt som en del av artisterna dessutom uppmärksammats med diverse priser.

- Sveriges Radio har varit jättenaiva

– De som verkligen behöver ta sig en funderare i dag är public service. Sveriges Radio som har spelat det här, delat ut så mycket priser och gett så mycket okritisk uppmärksamhet. Jag säger inte att man inte skulle ha spelat det här, eller gett någon pris, men de har inte alls har satt det här i nog mycket sammanhang, Sveriges Radio, som varit jättenaiva, anser Expressens redaktionschef Magnus Alselind.

Håller inte med

Sveriges Radios musikchef Anna-Karin Larsson anser inte att de kontroversiella texterna hyllar den grova brottsligheten rapporterar tidningen.

– Jag menar att det är skildringar av en väldigt hård värld. Hiphop är en sak. Gatuvåld är en annan sak. Det är skildringar av händelser som uppenbarligen händer på riktigt. Men det är skildringar, säger hon enligt Expressen.

Foto: Einár Första klass, Omslag YouTube

[yop_poll id="821"]

Akut uppmaning från Google: Till alla som använder Google Chrome

2024 05 17

Google har släppt en akut säkerhetsuppdatering till webbläsaren Google Chrome.

Det meddelar företaget på torsdagen.

Det är tredje gången på en vecka som Google tvingas åtgärda ett akut säkerhetsproblem i den populära webbläsaren.

Techjätten är fåordig om vad problemet handlar om och eventuella konsekvenser för användare.  

– Google är medvetet om att en exploatering för CVE-2024-4947 finns, skriver företaget i ett meddelande.

Det rör sig dock om ett allvarligt säkerhetshot.

Hotnivån är satt till hög, uppger tidningen Forbes.

Uppmanar användare

Den nya säkerhetsuppdateringen kommer automatiskt att installeras hos samtliga Google Chrome-användare.

Akutåtgärden har följande nummer: 124.0.6367.207/.208

 För att kontrollera att man tagit del av uppdateringen uppmanas användare vidta följande åtgärder:

Uppdatera Google Chrome manuellt eller kontrollera att den automatiska uppdateringen har tillämpats och starta sedan om webbläsaren.

Så uppdaterar du Google Chrome

  1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på de tre punkterna uppe till höger
  3. Klicka på ”Hjälp” och sedan ”Om Google Chrome”
  4. Klicka på ”Uppdatera Google Chrome” (om alternativet inte finns har du redan den senaste versionen)
  5. Klicka på ”Starta om”

Har varnat för webbläsare

Sårbarheten som upptäckts är den tredje under en vecka som Google behövt korrigera.

Tidigare i år gick ett flertal forskare ut och varnade användare av Chrome på grund av stora mängder tillägg i webbläsaren som används aktivt efter installation för att söka sparade lösenord och stjäla dem.

En del, inklusive annonsblockerare och shoppingappar, har laddats ned flera miljoner gånger av användare världen över.

LÄS MER: Forskare varnar användare av Google Chrome

Foto: Firmbee

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Jätteförändring för alla som tankar bilen i Sverige

2024 05 17

Så sent som hösten 2023 hade Sverige de högsta dieselpriserna i hela Europa.

Ett halvår senare är läget helt omvänt.

Nu har Sverige lägst priser på både diesel och bensin i nästan hela Europa. Det visar nya siffror från bilistorganisationen M Sverige, rapporterar SVT.

Enbart Andorra, Liechtenstein samt några få länder i östeuropa har lägre drivmedelspriser än Sverige. 

– Jag tycker att det är en jätteintressant jämförelse för det brukar inte förhålla sig på det sättet. Men det är en klen tröst för den som tankar i Sverige när det ändå är ett högt pris, säger M Sveriges hållbarhetsansvariga Carl-Erik Stjernvall till tv-kanalen.

Tre kronor lägre

När prissänkningarna började träda i kraft vid årsskiftet var efterfrågan hög. Dieseln tog slut vid pump på flera ställen och från Norge vallfärdade bilister till Sverige för att tanka.

Och för den som ska ut och bila genom Europa i sommar är det alltså fortsatt värt att tanka på hemmaplan så mycket det går.

Just nu är dieselpriset drygt tre kronor lägre än exempelvis i samtliga av Sveriges grannländer, och samma ska gäller alltså nästan överallt för bensin. 

Utsläppen ökar

Den kraftiga förändringen får också två förändringar, att färre köper elbil och att utsläppen ökar.

Det senare konstaterades av regeringen själva när man i höstas gick fram med att utsläppen totalt sett kommer att öka med uppemot 10 miljoner ton fram till 2030 med nuvarande politik.

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) har tidigare påtalat att man måste titta längre än så. Att avskaffa några klimatmål är inte aktuellt.

– Sverige ska föra en ambitiös och effektiv klimatpolitik som når klimatmålen. Den här budgeten ska inte ses som hela svaret på att vi når dit, framhöll hon till DN i höstas.

"Riskfylld väg"

Men regeringens utsläppspolitik har fått kritik.

Förutom från oppositionen har också experter i Klimatpolitiska rådet vädrat sitt missnöje.

– Vi menar att regeringen leder in Sverige på en onödigt riskfylld väg. Planen visar inte hur vi når målen, varken på kort eller lång sikt, sade rådets vice ordförande tillika professor Björn Sandén till DN nyligen.

LÄS MER: Oväntat besked om bensin och diesel – räknar med kraftig förändring

Foto: Circle K

Text: Redaktionen