Sveriges Radio pekas ut som naiva rörande rapartisters musik och priser

2021 10 26

Fem av Sveriges mest spelade artister sitter i fängelse, är häktade eller misstänks för brott – och det handlar om rappare.

Detta uppger Expressen som konstaterar att kriminalitet dessutom är en del av de aktuella så kallade gangsterrapparnas texter och image.

Kritik för okritisk hållning

Tidningen rapporterar att Sveriges Radio får kritik för att legitimera grov kriminalitet genom inta en allt för okritisk hållning till de kriminella artisterna. Men nu kommer besked om att gangsterrapmusiken ska spelas lika mycket i P3 även framöver.

– Vi spelar musik som vi vet att vår publik behöver höra, säger Anna-Karin Larsson som är Sveriges Radios musikchef i programmet Nordegren och Epstein i P1.

Mördande och vapenvåld i texterna

Efter det brutala mordet på den prisbelönta 19-åriga rapartisten Einár har debatten om rapartisternas låttexter tagit ny fart. Grovt vapenvåld, mördande och nedsättande uttalanden om tjejer florerar kraftigt i texterna som blivit allt populärare hos Sveriges ungdomar inte minst.

Uppmärksammats med priser

Expressen framhåller att Sveriges Radio får kritik för att inte problematisera mer kritiskt kring de kriminella artisterna samtidigt som en del av artisterna dessutom uppmärksammats med diverse priser.

- Sveriges Radio har varit jättenaiva

– De som verkligen behöver ta sig en funderare i dag är public service. Sveriges Radio som har spelat det här, delat ut så mycket priser och gett så mycket okritisk uppmärksamhet. Jag säger inte att man inte skulle ha spelat det här, eller gett någon pris, men de har inte alls har satt det här i nog mycket sammanhang, Sveriges Radio, som varit jättenaiva, anser Expressens redaktionschef Magnus Alselind.

Håller inte med

Sveriges Radios musikchef Anna-Karin Larsson anser inte att de kontroversiella texterna hyllar den grova brottsligheten rapporterar tidningen.

– Jag menar att det är skildringar av en väldigt hård värld. Hiphop är en sak. Gatuvåld är en annan sak. Det är skildringar av händelser som uppenbarligen händer på riktigt. Men det är skildringar, säger hon enligt Expressen.

Foto: Einár Första klass, Omslag YouTube

[yop_poll id="821"]

Swedbank-ekonom: Många svenskar måste prioritera om – kommande veckor

2024 08 26

En tuff tid väntar för många svenskar som kommer att tvingas göra hårdare prioriteringar de kommande veckorna, enligt en Swedbank-ekonom.

För många svenskar är det just nu tufft ekonomiskt, trots att lönen precis har kommit.

September är en månad som nästan kan jämföras med de så kallade oxveckorna efter jul, och många människor är tvingade att leva rejält sparsamt.

I år kan tiden efter semestern bli extra fattig för många, varnar Swedbank, rapporterar SR.

”Får prioritera hårt”

Många människor har under en längre tid tyngts av inflation och höga räntor, och om man dessutom har spenderat under semestern så kan september bli riktigt tufft.

– Av tradition så gillar vi att unna oss lite extra under semestertider, och det är klart att nu kommer ju notan för den här semestern, och det ska betalas, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, till radiokanalen.

Han menar att det blir riktigt tufft för många.

– Jag tror att många nu kommer få prioritera hård för att klara räkningarna under augusti och september, säger han.

September är också Stockholmsbörsens svartaste månad, statistiskt sett, rapporterar radiokanalen.

Handeln pessimistisk

I dagarna kom också nyheten att skulderna hos Kronofogden växer och att allt fler får betalningskrav, rapporterar SVT.

– Det kan förklaras med ett tufft ekonomiskt läge, där vi ser att många är överbelånade och har överkonsumerat, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på myndigheten, till kanalen.

Samtidigt märker även handeln av att det alltjämt är tuffa tider.

Trots att Riksbanken har aviserat räntesänkningar så förblir handelns framtidsförväntningar dystra, uppger Svensk Handel i ett uttalande.

Branschens syn på de kommande tre månaderna är pessimistisk.

– Månadens Handelsbarometer påvisar det vi poängterat under en längre tid. Hushållen håller fortsatt hårt i plånböckerna till följd av bland annat hög inflation och höga räntekostnader, säger Sofia Larsen, VD på Svensk Handel.

– Att Riksbanken nyligen aviserade för att fler räntesänkningar är att vänta var positivt, men vi tror att takten behöver vara betydligt mer offensiv. Sverige behöver en handlingskraftig Riksbank, menar hon.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


EKONOMI: “Många svenskar sabbar sin framtid”

2024 08 26

Över 400 000 svenskar har skulder till Kronofogden.

Svenskarna är bland de allra mest skuldsatta i hela Europa.

Under den tid av högre räntor som har varit så har problemen blivit allt större.

Nu går Magdalena Kowalczyk, civilekonom och programledare för Lyxfällan, ut med en skarp varning om trenden.

Det rapporterar TV4.

“Sabbar sin framtid”

Människor i alla åldrar sitter med skulder.

Det bedöms även vara oroväckande många unga vuxna som skuldsätter sig.

– Många svenskar sabbar sin framtid i ung ålder, säger Magdalena Kowalczyk till TV4.

Får medhåll

Kowalczyk får medhåll av ekonomiprofilen Magnus Hedberg.

– Vi är ett av Europas mest skuldsatta folk. Vi är nummer tre efter Luxemburg och Danmark. Vi har en tradition av att skuldsätta oss i Sverige, säger han.

Den yngre generationen bedöms ha ett ekonomi-tänk som är grundat i överkonsumtion, någonting som bland annat kan härledas till trender och beteenden på sociala medier.

Viktigt att prata om det

Konsumentverket reflekterar kring siffrorna.

– Alla kan drabbas av ekonomiska problem. Många känner skam över sin ekonomiska situation och försöker ofta dölja problemen, framhåller myndigheten.

– Ett viktigt budskap till människor som hamnat i en långvarig skuldsättning är att det finns hjälp att få och att de inte är ensamma.

Stora bekymmer

Konsumentverket fortsätter.

– Att ha skulder kan vara förödande och drabbar både plånbok och hälsan, med stort lidande och höga kostnader för samhället som följd. 

– Genom att fler aktörer i samhället har kunskap och är beredda att ställa frågor om den ekonomiska situationen kan personer som riskerar problem med skulder fångas upp och få stöd. 

Bedömare pekar på att svenskarna har vant sig vid lågränteklimat och att belåningsgraden hos svenska hushåll och konsumenter är problematisk.

Ett ljus i mörkret är de räntesänkningar som Riksbanken har beslutat om på sistone, någonting som även väntas fortsätta året ut om inflationen och kronkursen håller sig stabil.

Foto: Johnér resp Jens Lindström MSB

Text: Redaktionen