SVERIGES EKONOMI: ”Uppgången är gigantisk”

2022 12 21

Inkassokraven rusar i Sverige.

Rusningen beskrivs som extrem, rapporterar Di.

Skulderna växer i snabb takt och flera inkassobolag vittnar om att de behöver hjälp med att driva in pengar från kunder som inte betalar.

– Uppgången är gigantisk. Alla brottas med sena betalningar – även bolag med prioriterade fordringar. När det gäller uppdragsgivare med näringsidkare som kunder ser vi att ärendemängden har ökat med ungefär 50 procent hittills i år, säger Anna Strömberg, inkassochef på Svea Inkasso, till Di.

Hon berättar att inkassobolaget tecknat 25 procent fler inkassoavtal under november jämfört med motsvarande period förra året.

Obetalda företagsfakturor

Anna Strömberg berättar att summorna från obetalda företagsfakturor även stiger i en hastig takt.

– Beloppen som vi kräver in har ökat med nästan 100 procent under året. Särskilt när det gäller energifordringar har kapitalet gått upp mycket. Där ser vi samtidigt en extra hög lösningsgrad, i och med att elen kan kopplas från för den som inte betalar, säger hon till Di.

Sätter hopp till regeringens elstöd

Anders Svensson, inkassochef hos Alektum Groupsom jobbar med e-handelsbolag, tror att regeringens nya elprisstöd kommer att underlätta för flera kunders betalningsförmåga.

– Vi bevakar turerna noga. Det vill till att stödet kommer ut som utlovat i februari och att Försäkringskassan klarar av hanteringen – utan dröjsmål.

Sedan förra året har inkassokraven hos Alektum Group  ökat med nästan 10 procent.

Slår mot personer med små marginaler

Konsumentverket har tidigare varnat för att stora prishöjningar i samhället slår hårt mot personer som lever med små marginaler.

Enligt myndigheten räcker inte pengarna för de över 160 000 svenskar som lever på existensminimum på grund av skulder.

– Nu blir det extra tufft. Man har inte fått några extra tillägg för att det har blivit dyrare i samhället, sa Margareta Lindberg, utredare på Konsumentverket, till SVT Nyheter i höstas.

Hon förutspår en dyster utveckling. 

– Man kan behöva låna pengar från sina anhöriga för att klara sig. Och de pengarna ska ju betalas tillbaka, så det kan leda till en ytterligare skuldspiral.

Konsumentverket varnar för att nuvarande situation även riskerar att drabba många barn.  Nästan vart tolfte barn i Sverige lever med en förälder som har löneutmätning eller skuldsanering.

– Nästan 177 000 barn i Sverige växer upp i familjer där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering, uppger Kronofogden.  

Foto:CardMapr.nl

Text: Redaktionen