Sverigedemokraterna upprörda – försöker stoppa flagga

2023 10 11

Flaggor som hissas på offentliga flaggstänger måste uppfylla särskilda villkor.

Det menar Sverigedemokraternas kommunfullmäktigegrupp i Skövde.

Partiet kräver nu att samma kommun reviderar sin flaggpolicy och införlivar en “återhållsamhet” i vilka flaggor som ska tillåtas att hissas på kommunens flaggstänger.

– En grundförutsättning måste vara att flaggan representerar alla medborgare, så som svenska flaggan och kommunens egna flagga, med möjligt undantag vid statsbesök, framhåller riksdagsledamoten Josef Fransson (SD) i Skaraborgs Allehanda.

"Paket av åsikter"

Flaggan som har aktualiserat debatten är den regnbågsfärgade prideflaggan.

Sista veckan i september arrangerades Skövde Pride 2023, även kallat Regnbågsveckan, och då valde kommunen att hissa nämnda flagga på flera offentliga flaggstänger.

– Priderörelsen och dess manifestationer är i allra högsta grad politiska och kan kopplas till ett paket av åsikter vilka ofta också är i överensstämmelse med partier långt till vänster, hävdar Josef Fransson.

Kommer inte ändra

Therese Sahlström (M), kommunstyrelsens ordförande, ser ingen anledning att förändra Skövdes flaggpolicy som de är formulerade nu.

– När vi är medarrangörer flaggar vi med evenemangsflaggor och det finns möjlighet att flagga med  partiflaggor på partistämmor. Avsteg från riktlinjerna ska beslutas av kommunstyrelsen, säger hon till P4 Skaraborg.

Vill ändra grundlagen

SD har i flera kommuner, bland annat Sölvesborg och skånska Svalöv, de senaste åren lagt fram liknande förslag. Tidigare i år motionerade partiet även om att skriva in en ny flagglag i grundlagen.

Förslaget gick bland annat ut på att prideflaggan skulle förbjudas att hissas på offentliga byggnader i hela Sverige.

– Jag jämställer den med andra politiska organisationer, sade Matheus Enholm (SD), ledamot i Konstitutionsutskottet, till Aftonbladet i januari.

"Slag mot ett tolerant samhälle"

När kommunledningen i Sölvesborg stoppade prideflaggan 2019 blev det föremål för många reaktioner och mycket kritik.

– Prideflaggan är en global symbol för mänskliga rättigheter, sade dåvarande riksdagsledamoten och nu avlidne Barbro Westerholm (L) i ett pressmeddelande från Liberalerna.

– Detta är ett slag från SD-M-KD-ledningen i Sölvesborg mot arbetet för ett mer fritt och tolerant samhälle.

Foto: Sveriges Riksdag

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen