SVERIGE: Vill stoppa flygplan från Turkiet

2022 06 02

Turkiet fortsätter att motsätta sig ett svenskt medlemskap i Nato.

Enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har inte Sverige uppfyllt några av de krav som ställts från turkisk sida.

Flera krav

Turkiets kravlista är lång. Bland annat vill landet att Sverige och Finland slutar stödja PKK, som är terrorklassade av både EU och Turkiet.

Turkiet vill även att Sverige avslutar sitt stöd till YPG, som Sverige inte anser är en terrororganisation.

Avslutningsvis vill Erdogan att Sverige och Finland stoppar sanktionerna som infördes efter att Turkiet köpte ryska vapensystem 2019.

Hårt mot hårt

Trots svenska försök till eftergifter går förhandlingarna trögt.

I ett tal till det turkiska parlamentet under onsdagen sa Erdogan att han ännu inte fått några konkreta förslag från Sverige eller Finland gällande kravlistan, rapporterar Reuters.

Enligt Michael Rubin, amerikansk Mellanösternexpert, bör Sverige ändra taktik och sätta ”hårt mot hårt”.

Slå mot ekonomin 

Michael Rubin menar att Turkiets ”akilleshäl” är landets krisande ekonomi. Om Sverige och Natomedlemmar riktar åtgärder som slår mot Erdogans statskassa kan presidenten tvingas ändra sin hårda retorik, konstaterar Turkietkännaren.

– Alla åtgärder som försvagar Turkiets valuta är åtgärder som Erdogan inte kan stå emot särskilt länge. Att begränsa turismen till Turkiet kan också vara en nyckel, eftersom turistsektorn är så svag att Erdogan tvingats skjuta upp skolstarter för att uppmuntra inhemsk turism. Det handlar inte bara om pengar utan även om potentiella röster i presidentvalet 2023, säger han till SvD.

Stoppa flyget

Michael Rubin föreslår en konkret åtgärd. Han tycker att Sverige tillsammans med andra länder bör hota statligt ägda flygbolaget Turkish Airlines med sanktioner.

– Hur det kan få fortsätta flyga till Sverige eller någon annat Natoland medan detta pågår är obegripligt. Att det är effektivt att rikta in sig på Turkish Airlines visade sig också förra året när ett tyst EU-hot om sanktioner mot flyg­bolaget fick Turkiet att sluta flyga irakiska migranter till gränsen mellan Vitryssland och Polen, säger han till SvD.

Foto: K. Hackert

Text: Redaktionen